Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Komplex sport tehetséggondozó program JG 390 002 552

GlobalID:
JG 390 002 552
Rövid név:
Komplex sport tehetséggondozó program
Kidolgozó:
Kék Bolygó Egyesület
Alkalmazók:
Indulás dátuma:
2010
Kapcsolattartó:
Rendszerszemléletű sport tehetséggondozó program, amelyen belül elsősorban nem sportág-specifikus fejlesztéssel foglalkoznak, hanem azokkal az alapkompetenciákkal, amelyek a tehetség kiteljesedéséhez elengedhetetlenek. Sport-specifikus tréningeket is vezetnek, amelyek kifejezetten a sportteljesítmény növelését célozzák.

E képzéseken a sportolók elsajátíthatják pl. a mentáltréning, a relaxáció alapjait vagy fejleszthetik testtudatosságukat. Ezek életkorilag homogén csoportok számára szervezett tréningek. Tantárgyi korrepetálás is szerepel a programban, illetve tréning jellegű, interaktív tanulás-módszertani képzést is terveznek gyerekek számára.
A program 2010 szeptemberében indult, és tehetségazonosítás, tehetséggondozás, tehetség-tanácsadás egyaránt szerepel benne. A tervezést helyzetfelmérés előzte meg. A szolgáltatások színes palettájából adódóan gyerekekkel, fiatal felnőttekkel, szülőkkel és nagyszülőkkel, sportpedagógusokkal, edzőkkel egyaránt foglalkoznak, az utóbbiakkal tanácsadás keretében. Az egyesület a program keretében létrehozta az első ingyenes sportpszichológiai ellátást Debrecenben és környékén. A programban összesen 280 fő vesz részt.
A fejlesztő munka során nagy hangsúlyt helyeznek a sport személyiségformáló, általános kompetenciafejlesztő jellegére, arra, hogy a sporttevékenység alkalmas arra, hogy fejlessze a pszichológiai és szociális kompetenciákat, jótékony hatással lehet az érzelemszabályozásra, az önfegyelem, a belső kontroll kialakítására, a kudarccal és a sikerrel való megküzdésre, erősíti a stressz-tűrő képességet, sőt, fejleszti a kognitív funkciókat is. A programban bármelyik fiatal részt vehet, aki sportol.