Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Tehetségsegítő szolgáltatások térségi hálózatának kialakítása JG 330 000 640

GlobalID:
JG 330 000 640
Rövid név:
Tehetségsegítő szolgáltatások térségi hálózatának kialakítása
Kidolgozó:
dr. Török Istvánné
Alkalmazók:
Indulás dátuma:
2008
Kapcsolattartó:
A kémia iránt érdeklődő diákok felkutatása, képességeik fejlesztése többfordulós versenyfeladatokkal, amelyeket először segítséggel, majd önállóan oldanak meg.

A program célcsoportja az általános iskolás és középiskolás korosztály.
A program célja: felkutatni a határainkon belül és azon túl élő magyar tanulók között a tehetségeseket, továbbá segítségnyújtás képességeik fejlesztéséhez.
A program során levelező versenyt hirdetnek kémiából. A tanulók először otthon kidolgozandó feladatokat, elvégezhető kísérleteket kapnak, melyeket akár közösen oldhatnak meg társaikkal, tanáraik segítéségét kérhetik, kutatómunkát végezhetnek, miközben különböző képességeik fejlődnek. Ezt követően a legjobban teljesítők számára területi döntőt szerveznek, és felveszik a kapcsolatot a döntőbe beválogatott diákok tanáraival, majd megkeződik a szakmai programok szervezése. A döntőn a diákok és a tanárok különböző programokon vesznek részt, ezt követően a résztvevő tanulók újabb teljesítménymérése következik, a legjobbak pedig a zentai szaktáborban folytathatják a továbbképzést. A programban való részvételhez a kitartás, a következetesség elengedhetetlen, az önálló munkavégzés képessége pedig folyamatosan fejlődik.
A tehetségsegítő program résztvevőinek első körébe önként jelentkezéssel, valamint pedagógusi vagy szülői ajánlással kerülhetnek be. A segítséggel végzett munka eredményessége szerint juthatnak tovább a döntőbe, ahol munkájukat önálló teljesítményük alapján értékelik.
A kémiai tudás bővítése alkalmas a logikus gondolkodás s megfigyelő képességek fejlesztésére.
A működés eredményességét igazolják a résztvevői visszajelzések (pl. pályaválasztás), a versenyen indulók számának folyamatos növekedése. A tanulók minden forduló után pontos visszajelzést kapnak eredményükről.