Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kerekes Barnabás - Bonis Bona életműdíj, 2014. március 25.

Kerekes Barnabás – magyar nyelv és irodalom-történelemtanár

A Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium magyar nyelv és irodalom-történelem szakos pedagógusa, az Anyanyelvápolók Szövetségének társelnöke, a Kazinczy-díj Alapítvány elnökhelyettese. Lőrincze Lajos-díjjal, Magyar örökség-díjjal kitüntetett, magyar nyelvből az év felkészítő tanára címmel két alkalommal jutalmazott pedagógus. A Beszélni Nehéz Anyanyelvi Mozgalom irányítója, a Duna Tv és a Katolikus Rádió nyelvművelő műsorának szerkesztője, a Baár-Madas anyanyelvi tehetségpont vezetője.

Ízig-vérig pedagógus, aki aprólékos munkával „hívja elő” diákjaiból tehetségüket, aminek eredményeként az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny magyar nyelv döntőjében több tucat diákja szerepelt, egyikük 2007-ben ezen megmérettetés győztese lett. Tanítványai közül, köszönhetően kitartó és empatikus pedagógiai munkájának, sokan Kazinczy-érmesek lettek, az Édes Anyanyelvünk és egyéb fontos nyelvművelő versenyeken kimagaslóan szerepeltek.

Hihetetlen munkabírását bizonyítja, hogy szervezője, koordinálója a Szép magyar beszéd versenyeknek éppen úgy, mint az Országos Ifjúsági Anyanyelvi Parlamentnek. Magyarországon és a Kárpát-medencében rendszeresen szervez anyanyelvi táborokat fiataloknak és pedagógusoknak egyaránt.

Kerekes Barnabás a hazai beszédművelés elkötelezett és kiemelkedő tudású alakja. Vezetőként, szervezőként, a médiában látható, hallható műsorok szerkesztőjeként is anyanyelvünk ügyét szolgálja.