Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Lám István

25 éves
50 tehetséges fiatal
matematika, informatika

A középiskola végéig több kimagasló eredményt ért el országos és nemzetközi versenyeken a matematika, az informatika és a közgazdaságtan területén. Még a középiskolában belekezdett egy kutatásba Laki Balázzsal, ami a makrogazdaságilag optimális adóztatásra irányult. Eredményeikre később megkapták az Ifjúsági Bolyai Díjat, az Ifjúsági Innovációs Díjat (III. helyezet), majd az egyetemre kerülve, elsőévesként TDK-n két díjat is nyert a témával. Tizennyolc éves kora előtt szülei nevén indított egy számítástechnikai vállalkozást, majd társaival megalapította a Future Office Network Kft.-t, 2008-tól két évig az ügyvezetője volt. A BME-n szerzett kitüntetéses mérnök-informatikus BSc diplomát, jelenleg ugyanezen a szakon MSc hallgató. Többször elnyerte a Köztársasági Ösztöndíjat. 2009 végén új kutatási projektbe kezdett: az elosztott fájlrendszerek kriptográfiai jogosultságkezelésével foglalkozott. A témában két hallgatótársával először első díjas TDK-t írtak, majd szabadalmaztatták eredményeiket (2011-ben nemzeti, 2012-ben már nemzetközi kiterjesztéssel).

„A mentorok személye fontos a számomra eddigi pályámon, sokat köszönhetek nekik – mondja, a La femme 50 tehetséges fiatal programjára is utalva. „A cégünk megalakulásában például több olyan ötletet kaptam, aminek köszönhetően kínos buktatókat tudtam elkerülni.” A kriptográfia, vagyis a titkosítás, amivel most is foglalkoznak, az a matematikai garancia, amellyel a vállalkozási, így a banki, a közigazgatási, a katonai titkok megőrizhetők, mert csak az tudja dekódolni az információt, akinek kulcsa van hozzá. „Még diákként törtük a fejünket egy olyan fájlcserélőn, amit csak az lát, akinek jogosultsága van. Vagyis az adatok biztonságba helyezése volt a cél, amit fejlesztve a felhőalapú szolgáltatást céloztuk meg.” Kriptográfiai fejlesztéseik szabadalmaztatását egy ideig saját zsebből finanszírozták, de hamar belátták, hogy így nem megy. Akkor kezdtek befektetőket keresni. Mára tíz nemzetközi cég állt össze, megfinanszírozták a további fejlesztést is. „Egy kis diákcsapat 380 millió forint befektetést kapott” – közli egyszerűen.

Mi mozgatta őket? „Az, hogy piacvezetők legyünk a titkosítási piacon! – jelenti ki. – Láttunk egy pici rést ebben, de rövid időnk van. Hamar elő akarunk állni a ß béta verzióval.” Érdemes figyelni egyébként a Lám testvérekre: István középső öccse atomfizikus, a legkisebb kötöttfogású birkózó – most lett világbajnok!

Született 1988-ban, Vácott. Már középiskolás korában országos és nemzetköz versenyeken jeleskedett a matematika, az informatika és a közgazdaságtan területén. Még az érettségi és 18 éves kora előtt számítástechnikai vállalkozást indított. Kutatási és fejlesztési területe az információk matematikai alapú titkosítása lett, amelyet aztán szabadalmaztattak is. Mára nemzetközi befektetők is finanszírozzák, megoldásaik betaß verziójával hamarosan megjelennek a piacon is. 
 
Díjak: 
Magyar Nemzeti Bank Monetary verseny 1. hely 
Közép-Európai Brókerképző alapítvány versenyén 2-szer 1. hely 
Kenguru nemzetközi matematika versenyen 1., Lengyelországban 2. hely 
A Microsoft és Cisco által szervezett Euroskills verseny 3. hely 
Mindentudás Egyeteme által szervezett „Ki miben mindentudós?” verseny 1. hely 
Ifjúsági Bolyai Díj Tudományos Diák Konferencia (I. díj, kétszer) 
Intel Challenge Europe – közép-európai középdöntő nyertese 
Global Security Challenge – európai középdöntő nyertese 
GE Scholar Leaders ösztöndíjas Köztársasági Ösztöndíj (többször)
Mentor: Ránky Katalin
„István tehetséges, dinamikus, korához képest már sok, különféle területen szerzett díjjal, műszaki, adóügyi, vállalatirányítási tapasztalattal. Remekül menedzselte eddig az életét, briliáns műszaki ésszel és ösztönös közgazdasági ismeretekkel. Amikor tőlem azt kérdezik, mitől lettem sikeres, mindig azonos a válaszom: három meghatározó egyéniség segített a pályámon, tanácsot adtak, irányítottak, és kritizáltak. Elérkezett az idő, amikor én szeretnék így segíteni.”
Adatlap: