Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Magamra ismerek irodalmi pályázat - meghosszabbított leadási határidő: január 31.

Pályaművek benyújtása: 2016. január 31. 00:00, éjfél
Pályázat irodalomkedvelő, az íráshoz magukban kedvet, tehetséget érző középiskolásoknak az Aegon Művészeti Díj támogatásával.

Pályázók köre: 8-13 évfolyamos, a köznevelésben tanuló fiatalok

Pályázatok benyújtása: 2016.01.31-ig a MATEHETSZ honlapján (http://tehetseg.hu/magamra-ismerek-jelentkezes-2016)

 

Kedves Pedagógus!

Az Aegon Művészeti Díj a legrangosabb magánalapítású elismerés, amellyel egy adott év legszínvonalasabb kortárs szépirodalmi művét jutalmazzák. Minden évben tíz döntőbe kerülő könyv közül kerül ki végül a győztes alkotás.

Az Aegon Művészeti Díj alapítója az Aegon Magyarország a MATEHETSZ-szel közösen ismét pályázatot ír ki középiskolások számára „MAGAMRA ISMEREK” címmel.

Jelentkezni 3-5 oldalas, erre a célra írt, saját, esszé-jellegű szöveggel lehet, melyben a pályázó fiatal a 2015-ben az Aegon Művészeti Díj előválogatott listájára felkerült első tíz jelölt irodalmi mű egyikét veszi alapul. Nem műelemzéseket várunk, hanem olyan írásokat, amelyekből kiderül, hogy egy konkrét mű konkrét SZEREPLŐJE, TÖRTÉNETE, egy, a mű által bemutatott ÉLETHELYZET, a cselekmény HELYSZÍNE miért ismerős a pályázó számára. Olyan szövegeket kérünk, amelyekben bemutatásra kerül az a személyes történet/élmény stb., ami az „ismerősség” érzését kiváltotta, valamint egy rövid indoklás arról, hogy milyen párhuzamot lát a pályázó a műbeli és a saját történet/szereplő/helyszín/élethelyzet között.

Kérjük Önt, a pályamunkák elkészítésében segítse diákjait azzal, hogy a mellékletben található tíz könyvet figyelmükbe ajánlja. A művekről készült tancsomagok (oktatási segédanyagok) ingyenesen elérhetőek a www.aegondij.hu oldalon.

 

Kedves Diák!

Veled is előfordult már, hogy olvasás közben azt gondoltad, ismerősek a szereplők, a helyszínek, és olyasmiről olvasol, ami veled is megtörtént már szinte ugyanúgy? Hogy akár szereplője is lehetnél a könyvnek? Esetleg volt olyan, hogy egy könyv segített megérteni vagy megoldani egy problémát, felismerni egy helyzetet, megszerezni egy barátot vagy lezárni egy kapcsolatot? „Ez velem is megtörtént már”, „én is egy ilyen fiúba voltam szerelmes”, „ugyanilyen házban laktak a nagymamámék”, „ezzel a figurával én is találkoztam”, „én is hasonló viszonyban vagyok a szüleimmel”, „az én szüleim is ilyesmit mesélnek a múltról”, „ugyanezt a helyzetet én máshogy oldottam, oldanám meg” …  – például ilyesféle áthallásokat kereshetsz és fejthetsz ki írásodban.  

Pályázz egy rövid, tömör, érdekes írással egy ilyen élményedről. Mi csak annyit kérünk, hogy az alábbi tíz könyv közül válassz ki egyet, és erről írj egy 3-5 oldalas, önálló, esszé-jellegű szöveget. (Vigyázz, nem műelemzéseket és fogalmazásokat várunk a teljes műről!!!)  Írd le, hogy miért arra a szereplőre/helyszínre stb. esett a választásod, akiről, vagy amiről írsz, mi a hasonlóság a regénybeli történet/szereplő/helyszín stb. és a te életed között, és még azt, hogy mit jelentett neked az a „felismerés”, hogy magadra ismertél egy történetben. Esszéd irodalmi igényét erősítheti, ha magad is személyes élményen alapuló történeteket, portrékat szősz a téged megérintő, az olvasott könyvben talált hangulat, alak, helyzet, esemény köré. Az elbírálásban sokat számít majd az adott mű kiválasztott részletének, illetve saját hasonló élményednek érzékletes felidézése.

A tíz könyv:

 • Dragomán György: A máglya
 • Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal - a Márk-változat
 • Havasréti József: Űrérzékeny lelkek
 • Kiss Tibor Noé: Aludnod kellene
 • Péterfy Gergely: Kitömött barbár
 • Szijj Ferenc: Agyag és kátrány
 • Szilasi László: A harmadik híd
 • Térey János: Átkelés Budapesten
 • Tóth Krisztina: Pillanatragasztó
 • Závada Pál: Természetes fény

Pályaművek leadása: A pályaműveket a MATEHETSZ honlapján, a http://tehetseg.hu/magamra-ismerek-jelentkezes-2016 címen kell feltölteni. Az esszé mellé az alábbi adatok megadása kötelező:

 • Név
 • Iskola
 • Évfolyam
 • Elérhetőségek
 • Fénykép a pályázóról
 • Adatvédelmi, illetve a pályamű nyilvánosságra hozatalához történő hozzájárulás.

A pályázók a pályaművek beküldésekor nyilatkoznak adataik, illetve a beküldött pályamű közlésére vonatkozó hozzájárulásukról.

 

Nyeremények:

 1. helyezett: e-book olvasó és e-könyvcsomag 60.000 forint értékben
 2. helyezett: e-book olvasó és e-könyvcsomag 40.000 forint értékben
 3. helyezett: e-book olvasó és e-könyvcsomag 30.000 forint értékben

Az első 10 legjobb pályázót a MATEHETSZ meghívja a Nemzeti Tehetség Program keretében 2016-ban meghirdetett tehetségsegítő programokba.

 

Elbírálás:

A felhívásra beérkező pályaművek közül a szakmai zsűri mérlegelése alapján várhatóan 3 díjat ad. A szakmai zsűri tagjai:

 • Drevenka Edit PR-igazgató, Aegon Magyarország Zrt.
 • Arató László gimnáziumi magyartanár, a Magyartanárok Egyesületének elnöke
 • Diószegi Endre gimnáziumi magyartanár, az Irodalomtudományi Társaság Tanári Tagozatának elnöke
 • Pallai Károly Sándor költő és irodalmár és költő a MATEHETSZ képviseletében
 • Valuska László, újságíró, főszerkesztő, Könyvesblog és Könyves Magazin

 

Eredményhirdetés:

A bírálat eredményéről a pályázókat 2016. február 28-ig értesítjük. A díjazottak bemutatására és a díjak átadására ünnepélyes keretek közepette, az Országos Tehetségnapon kerül sor (várhatóan 2016. március 19-én) Budapesten. A díjazott és a további, a bírálók által magas színvonalúnak ítélt pályázatokat megjelentetjük a honlapunkon és hírlevelünkben is.