Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Mérő László

Mérő László
18 éves - Szombathely
Aegon – „Érd el a célodat!” fődíj
informatika, robotika

Az informatika, a mesterséges intelligencia és a robotika érdekli elsősorban. A Prometheus Projectben egy barátjával olyan autót fejlesztettek ki, amely két kamerával és egy robotkarral van felszerelve, a hozzá elkészített egyedi irányítószoftver segítségével három személy az autó különböző részeit egyszerre irányíthatja. A jórészt saját tervezésű és készítésű vezérlőelektronikával ellátott járművel több versenyen is nagy sikerrel szerepeltek.

László fejlesztett már újfajta kereső algoritmust, jelenleg pedig egy olyan, a neurális hálókon alapuló helyesírás-ellenőrző programon dolgozik, amely az eddigieknél sokkal szélesebb körű ellenőrzésre lesz képes. Kutatásai még nagyon erős számítógépeken is hónapokat vehetnek igénybe, és a jelenlegi számítógépen már nehezen birkózik meg ezekkel. Az ösztöndíjból új számítógépet, illetve neurális hálókkal irányított robotok prototípusainak elkészítéséhez szükséges hardvereket vásárolna.

Eredményei:

  • Háromszor jutott be csapatával a Dusza Árpád Országos Programozói Emlékverseny döntőjébe, ahol a 2009/2010. tanévben 1. helyezést, a 2011/2012. tanévben 2. helyezést ért el. A 2012/2013. évi döntő februárban lesz.
  • Prometheus Project keretében kifejlesztett, az interneten keresztül távvezérelhető autóval a Neumann versenyen 1. helyezést, az Ifjúsági Innovációs Versenyen 2. díjat ért el a csapattársaival, aminek az eredményeként egy TechTalk keretében a Google zürichi központjában is bemutatkozhatott.
  • A Kutató Diákok szövetségének V. Tudományos Poszterversenyén különdíj egy újfajta kereső algoritmus kifejlesztéséért.
  • Ifjúsági Bolyai Pályázat, 2012, második díj – témája: az agy belső működésének megismerésére irányuló kutatás; egy már ismert és használt mesterséges neurális háló az élő neuronokhoz közel álló neuronmodellekre való alkalmazása.
     
Adatlap: 
Kapcsolódó intézmény, szervezet: