Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Mohai Zsófia

12 éves - Pécs
Felfedezettjeink, 2011.
oboa

Zsófia nagycsaládban nevelkedik, édesanyja főállású anya, az édesapa fizetéséből élnek öten, szerény körülmények között, ezért zeneiskolánkban térítési díjmentességet kaptak. Ennek is köszönhetően tudják a család nagy örömére mindhárom gyermeküket zenére taníttatni.

Zsófia 2005-ben kezdte zeneiskolai tanulmányait Pécsett, a Kontrasztok Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjaként. 2007 őszén kezdett oboán tanulni, és már abban a tanévben 1. díjat kapott  a Kaposváron megrendezett Dél-dunántúli Regionális Fafúvós Versenyen. Ezután sorra kapta a rangos elismeréseket megyei, regionális, országos és nemzetközi szinten is. A 2009/2010-es tanév nagy felfedezettje: Szombathelyen nívódíjat kapott a Sistrum Zenei Versenyen, és elnyerte a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány vándorösztöndíját is.

Zsófia átlagon felüli zenei érzékenységével, szorgalmával, a zene és a művészet iránti maximális odaadásával kitűnik kortársai közül.

Az általános iskolában is kitűnő tanuló, főigazgatói dicséretben részesült a tanév végén. Nyitott, vidám gyerek, öröm vele dolgozni. Minden iskolai rendezvényen önszántából közreműködik, diáktársainak szívesen mutatja be az oboa csodálatos, lágy hangját.

Zsófinak még nincs saját hangszere, a zeneiskolája által biztosított régi hangszeren érte el ezeket a kitűnő eredményeket. Óriási segítség lenne számára egy saját hangszer, pályázatok és szponzorok útján talán sikerülhet valóra váltani Zsófi álmát.

 • 2009 áprilisában a Kontrasztok Zenei Fesztiválon kiemelt nívódíjat kapott.
 • 2009 májusában  Kozármislenyben a Baranya-megyei Egyházi és Alapítványi Iskolák Találkozóján arany minősítéssel végzett.
 • 2009 decemberében Sopronban az  Országos Zeneiskolai Oboaversenyen 4. helyezést és különdíjat kapott.
 • 2010 márciusban Hadady László (a Párizsi Zeneakadémia professzorának) mesterkurzusán vett részt.
 • 2010 májusában a Kontrasztok Zenei Fesztiválon ismét kiemelt nívódíjas lett.
 • 2010 májusában a Baranya-megyei Egyházi és Alapítványi Iskolák Találkozóján kiemelt arany nívódíjat ért el.
 • 2010 május 27-e és 30-a között a Sogliano al Rubiconéban (Olaszországban) megrendezett 8. Nemzetközi Zenei Versenyről a legjobbaknak járó 1. díjjal tért haza.
 • 2010 novemberében Lencsés Lajos (a Stuttgarti Rádiózenekar szóló oboása) kurzusán vett részt.

Az idei tanévben az alábbi megmérettetéseken vesz részt:

 • 2011. ápr.1-3.: Szlovénia, a Svirel Nemzetközi Zenei Verseny.
 • 2011. április 8-9.: Regionális Fafúvós Verseny Kaposváron.
 • 2011. május: Baranya-megyei Egyházi és Alapítványi Iskolák Találkozóján.

A tanév alatt készül a 2011 júniusában megrendezésre kerülő 9. Nemzetközi Zenei Versenyre, Olaszországba, ahova szeretettel várják vissza az idei győzelmének köszönhetően.

Zsófia a 2012-es Felfedezettjeink fődíjat is elnyerte.

Adatlap: 
Kapcsolódó intézmény, szervezet: