Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Szabados László

Genius Loci Díj 2018 - helyi kategória

Szabados László kisdiákként ismerkedett meg az Edison Klubban folyó munkával, ahol a gyerekek megvalósíthatják elképzeléseiket, találmányaikat. Egyik alkotására (már akkor) Elismerő oklevelet kapott az Ifjúsági Innovációs Pályázaton. Középiskolásként, majd egyetemistaként is figyelemmel kísérte a következő generáció kis újítóit.

László 11 éve - jelenleg is - Barcelonában dolgozik az emberszabású robotokat tervező Pal Robotics mérnöki irodánál. 2007-ben, mielőtt kiköltözött Spanyolországba, az Edison Klubnak adományozta tervező-mérő-forrasztó asztalát eszközökkel együtt. Ellátta a klubot elektronikai alkatrészekkel.

Évente többször, amikor Magyarországon tartózkodik, keresi az alkalmat, hogy együtt gondolkodjon a klub tagjaival. Beszámol munkájáról, a szakma újdonságairól. Közvetlen a gyerekekkel, kiváló pedagógus. A gyerekek felnéznek rá, szívesen tanulnak tőle olyat is, ami az iskolai tananyagban nincs is benne.

2015-ben javasolta, hogy építsenek egy elektromos autót. A sikeres pályázatoknak köszönhetően – az ő irányításával – elkészült az autó, amely Arduino vezérléssel működik, a programot már a gyerekek módosítják, ha szükséges. Ha kell, napi kapcsolatban van a klub tagjaival, hogy zökkenőmentes legyen a fejlődésük. Részt vesz a problémák közös megoldásában. Legutóbbi közös fejlesztésük az autó akkumulátorait töltő napelemek bekötése volt.

2016-ban megvalósult a klub tagjainak álma, és látogatást tehettek Szabados László munkahelyén, Barcelonában, ahol betekintést nyerhettek az emberszabású robotok világába. Ehhez a forrást a „Bemutatom a találmányomat” című pályázat biztosította, László szervező munkája pedig a sikeres utat.

Szabados László saját szavaival így ír a diákokat segítő munkájáról:

„Elektronikával hatodikos diákként kezdtem foglalkozni az Edison Klubban Murvai József Tanár Úr vezetésével, ami meghatározta a pályaválasztásomat. Az BME Villamosmérnöki Szakán  szereztem oklevelet 2004-ben. Tíz éve külföldön élek, emberszabású robotok elektronikájának fejlesztésével foglalkozom. Folyamatosan támogatom az Edison Klubot, próbálok segítséget nyújtani a diákok tudáshorizontjának tágításához.”

A külföldön élő díjazott a 2018. április 20-án megrendezett díjátadóra nem tudott eljönni, helyette egykori tanára, Murvai József, az Edison Klub vezetője vette át a díjat.