Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

X. Mindannyian mások vagyunk! - Tehetségnap és Tehetségkonferencia

2024. május 13.

2024. április 23-án rendezte meg az Első Nyíregyházi Lions Club a Vásárhelyi László Református Alapfokú Művészeti Iskola koordinálásával a 10. jubileumi tehetségnapot és konferenciát, amelynek minden alkalommal a Vikár Sándor Zeneiskola ad otthont.

A hálózati kapcsolatokra épülő rendezvény megvalósításában több tehetségpont vett részt, és új együttműködő partnerrel is bővült a fellépők köre:

Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Zene-Bona Tehetségpont
Jókai Mór Református Általános Iskola, Tehetségpont
Kodály Zoltán Általános Iskola, Tehetségpont
Magdaléneum Fogyatékosok Református Ápoló, Gondozó Otthona
Magyar Speciális Olimpia Szövetség
Nyíregyházi Ridens Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Nyíregyházi Waldorf Iskola
Tánctanoda Nyíregyháza
Tiszavasvári Kabay János Általános Iskola, Tehetségpont
TESZ Egyesület, Tudás Egység Szeretet Egyesület
Vásárhelyi László Református Alapfokú Művészeti Iskola, Tehetségpont
Vikár Sándor Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola, Tehetségpont.


A hátránnyal induló, többszörös különlegességű gyerekek, tehetségígéretek és ilyen nehézségekkel nem küzdő fiatalok közös drámás és rajzos tevékenysége, valamint egyéni bemutatkozása minden évben felemelő és olykor szívszorító pillanatokat szerez minden résztvevőnek. Ének, tánc, saját vers, tavaszváró játék, hangszeres bemutató, prezentáció az úszásról, tornabemutató, népmese, kóruséneklés, táncház szerepelt az idei palettán.

A művészet az a kommunikációs eszköz, amely együttes cselekvést generál a különböző, eltérő kultúrájú csoportok között. Ha a közösen átélt befogadás és alkotás pozitív tapasztalatként épül be a résztvevők személyiségébe, akkor az összefogás élménye egymás elfogadását érzelmileg alapozza meg, amely az attitűd fontos alapköve, és a társadalmi befogadás biztosítéka. Ezért is volt nagy jelentősége ennek a rendezvénynek. A résztvevők elfogadással, nyíltsággal és szeretettel fordultak egymás felé elismerve az egyéni teljesítményeket, rácsodálkozva a lélek rezdülésére, az értékekre.
A tehetségnapot követően a tehetséggondozás jeles személyiségei tartottak előadást, amelyre tehetségsegítő pedagógusokat hívtak meg a szervezők, hogy neves előadóiktól első kézből tájékozódjanak a tehetség felismerése, keresése és fejlesztése terén, valamint információt kapjanak a sikeres pályázat ismérveiről a hamarosan megjelenő Nemzeti Tehetség Program pályázataihoz.

A Tehetségkonferencia programja a következő volt:

Mitől tehetséges a tehetséges tanuló?
– Dr. Balogh László elnök, Magyar Tehetséggondozó Társaság

Újítások a Nemzeti Tehetség Program pályázati kiírásaiban – Dr. Polonkai Mária elnök, Nemzeti Tehetségsegítő Tanács

A tehetséggondozás transzferhatásai a speciális sport világában – Pázmány Viktória igazgató, Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar Verzár Frigyes Szakkollégium

Hagyományőrzés és Tehetséggondozás a Nyíregyházi Egyetemen – Dobróné dr. Tóth Márta, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke, Nyíregyházi Egyetem

Tanítsunk Magyarországért Program! – Dr. Hollósi Hajnalka Zsuzsanna és Nyilas Orsolya programvezetők, Nyíregyházi Egyetem

A rendezvényen jelen volt a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója, Hégely Péter, aki támogatja, hogy akár országos mozgalommá fejlődjön a nyíregyházi kezdeményezés.