Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Civil szerepvállalás a tehetségsegítésben - Sajtótájékoztató 2024. szeptember 19.

2024. szeptember 19.

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) a hazai tehetséggondozás civil ernyőszervezete a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósult, illetve a következő időszakra tervezett tevékenységeiről tartott sajtótájékoztatót. Az eseményen bemutatásra került a Matehetsz saját fejlesztésű szakmai kiadványa is, a pedagógusok számára megjelentetett „Hivatásunk az óvoda!” és „Hivatásunk a tanítás!” című önreflexiós kártyajáték-család is.

A sajtó képviselőit Bajor Péter, a Matehetsz ügyvezető elnöke köszöntötte, majd a Nemzeti Tehetség Program pályázatainak támogatásával, a 2023-2024-es tanévben megvalósított tehetséggondozó tevékenységek hazai eredményeiről beszélt. Elmondta, ebben az időszakban a Matehetsz a korábbi tevékenységeihez illeszkedően az NTP-MTMTP-M-23 „A hazai tehetséggondozó intézményhálózat és tehetségazonosítási rendszerek támogatása”, valamint az NTP-TSZMT-M-23 „Hazai és határon túli tehetségsegítő szervezetek működésének támogatása” című projektjeinek keretében számos szakmai programot valósított meg sikeresen.

A budapesti EU-Tehetségközpont (EU-TK) az elmúlt időszakban is folytatta az Európai Tehetségtámogató Hálózathoz (ETSN) köthető koordinációs munkáját, ennek egyik eredménye, hogy az EU Tehetségpontok száma folyamatosan nőtt. Külföldön az EU-TK és az ETSN munkájának bemutatására öt alkalommal került sor (Horvátországban, Ománban, illetve Görögországban az ECHA (Európai Tehetségtanács) konferenciáján. A Tehetségház adott otthont a hazai jó gyakorlatok iránt érdeklődő külföldi csoportok szakmai konzultációs eseményeinek is, ebben az évben Kazahsztánból és Indiából érkeztek kollégák. A tavasz folyamán ismét kiírásra került a Global Talent Mentoring Program hazai pályázata, a jelentkezéssel kapcsolatban az érdeklődők számára workshopot szerveztek, várhatóan 3 diákot delegálnak a Világ Tehetségközpontba, az ottani újabb fordulóra.
Az európai tehetséggondozók legkiemelkedőbb eseményén az ECHA konferenciáján 2 szakmai fórumon mutatták be az ETSN munkáját. Az európai tehetséggondozáshoz kapcsolódó oktatáspolitikákkal kapcsolatban 3 workshopot, illetve előadást tartottak a hazai kollégák számára, és több, ezzel foglalkozó cikket jelentettek meg.

A tehetségek számára fontos támogatások könnyebb elérése érdekében működik a Matehetsz tehetséghálózata, amelynek ma már 1512 tehetségpont tagja van a Kárpát-medencében. Az elmúlt év szakmai munkájának lényeges része volt a tehetségpontok akkreditációs eljárásának újraindítása. Mind a tavalyi, mind az idei tanévben 150-150 tehetségpont akkreditációs eljárására biztosítanak lehetőséget a források.

A Matehetsz idén tavasszal már 16. alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei Tehetségnapot, ennek keretében adták át a „Felfedezettjeink”-ösztöndíjat 12 kiemelkedően tehetséges fiatalnak 7-13, 14-17 és 18-19 éves korosztályban, 3 fődíjas és 9 különdíjas kategóriában.

Az idei évben újabb 80 tanulót hívtak Matehetsz Tutor Programjába, akik több hónapon keresztül szakértői segítő kísérést és ösztöndíjat is kaptak tehetségük kibontakozása érdekében. Az elmúlt években ezzel összesen 2417 tanulót támogatott a program.

A 2020 óta működő, Matehetsz által fenntartott Tehetségházban rendszeresen, összesen hét alkalommal „Téli esték programsorozat” keretében a pedagógusok, szülők számára kiemelkedő fontosságú témákban, a Matehetsz meghívására műhelybeszélgetéseket tartottak az adott terület szakemberei.

Bajor Péter bemutatta a Matehetsz új kiadványát is: „Civil szervezetünk egyik küldetése, hogy erősítse a Nemzeti Tehetség Program szakmai hátterét. Különleges újdonság, hogy kifejezetten pedagógusok számára egy beszélgetős, önreflexiós kártyajáték-családot fejlesztettünk. Szándékunk szerint a kártyák a köznevelés pedagógusainak, munkatársainak alapvető eszközei lesznek a munkájukkal kapcsolatos szakmai önreflexió és tapasztalatcsere terén. A pedagoguskartya.hu oldalon elérhető kártyákhoz új fejlesztésű továbbképzések is kapcsolódnak."




A sajtótájékoztatót, valamint az eseményen ismertetett tehetségtámogató tevekénységeket a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) szervezi és valósítja meg, az NTP-MTMTP-M-23, NTP-TSZMT-M-23, NTP-TSZMT-M-24-0002 valamint az NTP-MTMTP-M-24-0001-es pályázati források, valamint Matehetsz saját forrás felhasználásával.


SAJTÓKAPCSOLAT
Domján Gabriella
Magyar Tehetségsegítő Szervezetek  Szövetsége            
Telefon: +36 30 676 0989
E-mail: domjan.gabriella [at] tehetseg.hu
Web: www.tehetseg.hu