Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Hivatásunk a tanítás! Hivatásunk az óvoda! – Elkezdődtek a szakmai beszélgetések

2024. október 2.

Elgondolkodtató, beszélgetős kártyák pedagógusoknak

A Matehetsz szeptemberben örömmel adta hírül, hogy a Tehetség kézikönyvét követően (ami mára már a szakterület alapművének számít) ismét különleges szakmai kiadvánnyal jelentkezett: beszélgetős, önreflexiós kártyajáték csomagot jelentetett meg, kifejezetten pedagógusok és munkájukat közvetlenül segítő munkatársak számára. A szakmai eszközhöz 5 és 10 órás felnőttképzéseket is fejlesztettek.


A kártyajáték-család tagjai:
„Hivatásom az óvoda! - 77 elgondolkodtató kártya”
„Hivatásunk az óvoda! - 177 kártya tartalmas szakmai beszélgetésekhez”
„Hivatásom a tanítás! - 77 elgondolkodtató kártya”
„Hivatásunk a tanítás! - 177 kártya tartalmas szakmai beszélgetésekhez”


A kártyajátékokban több évtized továbbképzési és pedagógiai tapasztalata sűrűsödik, amelynek köszönhetően fontos, az óvodai és iskolai munkát támogató eszköz jött létre.
A nagyobb (177 kártyát tartalmazó) kártyacsomagokat elsősorban óvodai és iskolai nevelőközösségeknek ajánljuk, tartalmas szakmai beszélgetések és tapasztalatcsere érdekében.
A kisebb (77 kártyát tartalmazó) kártyacsomagokat pedig egyéni vagy néhány fős, szakmai tükörként történő használatra javasoljuk.

A játék célja, hogy segítsen frissen tartani az óvodai és iskolai szakmai munkát, motiváltságunkat, emlékeztessen az óvodai és iskolai munkánk összetettségére, szépségeire, erősítse a hivatásunk iránti elkötelezettségünket, ösztönözzön a munkával kapcsolatos önreflexióra, kreativitásra, fejlődésre. A játék segít abban is, hogy új szempontokat találjunk, amelyek által örömtelibbé, hatékonyabbá válhat a munkánk. Alkalmat biztosít a tapasztalatcserére, az egymástól való tanulásra valamint a személyes szakmai eredmények örömteli megosztására, illetve a nehézségek felvetésére.


Az elmúlt hónapban megkezdődött a kártyajátékok népszerűsítése, egyre több pedagógushoz jutott el az eszköz híre, illetve sokan már kézbe is vehették saját példányukat.
Elkészült a Pedagóguskártya oldal, amelyen keresztül folyamatosan frissülő információk érhetők el. Itt található az újonnan indított webshop is, ahol az intézmények és az érdeklődő pedagógusok, szülők könnyen megrendelhetik a csomagokat.
Bajor Péter, a Matehetsz ügyvezető elnöke számos egyeztetésen és konferencián vesz részt, ahol ismerteti kártyacsomag felhasználásának szakmai előnyeit. Tartott előadást a Miskolci Összevont Óvodák tagintézmény-vezetőinek, Balassagyarmaton az Arany János Tehetséggondozó Programok konferenciáján, a Csepelen megtartott KIP konferencián, valamint Pécsett a Magyar Tehetséggondozó Társaság fennállásának 35. évfordulóját ünneplő konferencián is. November 5. és 7. között a Matehetsz kiállítói standdal is várja az érdeklődőket Egerben az ország legnagyobb közoktatási konferenciáján.


A kártyájátékokhoz már elérhetők képzések is!


A képzések célja, hogy erősödjön a résztvevők szakmai tudatossága, képesek legyenek a hatékony szakmai önreflexióra és tapasztalatcserére. A képzésen a résztvevők – a bevonásra alapozó játékok mellett – megismerhetik a szakmai önreflexiós kártya alkalmazásának lehetőségeit.
Augusztus végén és szeptemberben megvalósultak az első, a pedagógusok kötelező továbbképzési keretében elszámolható, 10 órás továbbképzések, és a következő hónapokra egyre több időpontot foglalnak le az intézmények. Az 5 és 10 órás képzések iránt érdeklődő intézmények megkeresését továbbra is várjuk a kepzes [at] tehetseg.hu e-mail címen. Meghívás alapján szívesen megyünk helyi vagy regionális szakmai rendezvényekre is.


Javasoljuk, hogy a kollégák, fenntartók és szülők figyelmének felkeltése érdekében nyomtassák ki a letölthető (óvodai vagy iskolai) szórólapot, és helyezzék ki a faliújságra.

A Matehetsz kártyákkal kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket szívesen várjuk az erre a célra létrehozott felületen keresztül is.