Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Paál András

21 éves - Eger
Felfedezettjeink, 2011.
történelem, sakk

A 21 éves Andris egy nagycsalád első gyermeke. Óvodás korában már kialakult nála a multiplex exostosis nevű csontbetbetegség. Általános iskolásként szép eredményeket ért el a Zrínyi Ilona matematikaversenyen és a TITOK történelmi országos versenyen is. Az Országos Történelmi Tanulmányi Versenyen hetedikes korában 22. helyezést ért el. Levelező-versenyeken is indult, országos ötödik helyezést ért el angol nyelvből, majd 8. osztályban a Microsoft által szervezett innovációs versenyen csapatát - a régióból egyedüliként - beválogatták a legjobb 50 közé. Ez idő alatt horgászni és sakkozni kezdett, elősegítve ezzel a számára lehető legegészségesebb életmódot.

Az igazi sikereket gimnáziumi tanulmányai során sikerült elérnie. Andris 19 éves korára, 2010 májusában már angolul és franciául beszélt. Számos versenyen indultak az évfolyamtársaival, közöttük 2006-ban a Hevesen megrendezett haditechnikai versenyen, valamint a Bródy Sándor Megyei Könyvtár által szervezett „Hevesi Honfoglaló”elnevezésű versenyen, amit csapata magas pontszámmal nyert meg. A 2008-2009. tanévben megnyerték az Eszterházy Károly Főiskola által rendezett országos politikai-történelmi versenyt és kiutaztak egy hétre Brüsszelbe.  2009-ben, bizonyítván, hogy tudásuk folyamatosan bővül, a csapat megismételte előző évi sikerét, s 2010 márciusában újra utazhatott Brüsszelbe. Az érettségire való felkészülés szünetében elindult a SZAKE által szervezett országos Európai Uniós versenyen, amelyen első helyezést ért el.

Tanulmányai során legfiatalabbként tett előrehozott érettségit 2008-ban történelemből, majd 2009-ben földrajzból.

András részt vett az Eszterházy Károly Főiskola Politológia tanszékének nyílt félévében, amelyet a résztvevők közül egyedüliként járt végig, majd a félév végén a felsőoktatásban tanulókkal egyenértékű szóbeli vizsgát tett angol nyelven, jeles eredménnyel. Elvégzett egy országos újságíró-képzési tanfolyamot is, amelynek keretében 3 napot töltött el Miskolcon jeles közéleti személyekkel, és elsajátíthatta az újságírás alapvető fortélyait.

A sakkban folyamatos fejlődést produkált, állandó helyet bérelt magának a Hevesi SE sakkcsapatában, amellyel kétszer megnyerte a megyei bajnokságot, valamint a diákolimpián a nemzetközileg jegyzett mezőnyben országos 16. helyezést ért el. A sakkhoz hasonló Reversiben megyei szinten szintén komoly eredményeket ért el, több versenyt is megnyert.

Andris társai közül mindig kitűnt és példát mutatott nekik hatalmas akaraterejével, ragyogó humorával. Sosem foglalkozott testi problémáival, a súlyos műtétekkel, és minden esetben a társaság lelke, igazi vezéregyéniség. Jelenleg az Eszterházy Károly Főiskola I. éves hallgatója az angol tannyelvű Nemzetközi tanulmányok szakon.

Adatlap: 
Kapcsolódó intézmény, szervezet: