Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Diák rEPorters

Nevezési határidő: 2015. szeptember 30. 00:00
Pályaművek benyújtása: 2015. november 1. 00:00
Rádiózz, interjúzz, alkoss véleményt - Téged is vár az Európai Parlament!
Érdekel az újságírás, rádiózás? Szeretnél az iskolád és a környezeted jövőjének alakításában részt venni? Indulj a Diák rEPorters versenyen és nyerd meg csapatoddal a verseny fődíját, egy brüsszeli utazást! Pályázati felhívás diákok és középiskoláik számára.


A kétfordulós verseny első fordulójában a pályázóknak egy olyan, az Európai Parlament által is tárgyalt témát kell feldolgozniuk, amely közvetlenül érinti vagy érdekli az iskola többi diákját. A sikeres pályázók széles körű vitát, párbeszédet indítanak a témában, melyhez bármilyen kommunikációs felületet és eszközt felhasználhatnak: iskolaújságban közölt cikkeket, iskolarádióba készített rövid interjúkat, a középiskola weboldalán/Facebook oldalán/blogoldalán indított beszélgetéseket, Youtube csatornára feltöltött videókat, helyi lapban megjelenő tudósításokat, az iskolaújság Facebook, Twitter vagy egyéb közösségi média aktivitásait. Minél több csatornán zajlik a kommunikáció az iskola falain belül és azon kívül is, minél több diák és/vagy tanár beszél a témáról és ad hangot a véleményének valamilyen felületen, annál nagyobb az esély a győzelemre.

Az első fordulóban Magyarország 7 régiójából egy-egy győztes kerül kiválasztásra. A regionális győztes szerkesztőségek (csapatok) kiválasztása a pályázatra beküldött cikkek, interjúk, közösségi aktivitások, videók mennyisége és minősége, valamint a bevont diákok száma alapján történik.  A 7 győztes csapat tagjai (csapatonként 3 fő+1 kísérő tanár) 2015 decemberében részt vesznek egy budapesti médiatréningen (2015. december), ahol a videóvágástól az interjúkészítésig, a közösségi média használatától a tudósítások megírásáig minden fortélyt elsajátíthatnak a szakma nagyjaitól.

Az első forduló nyerteseinek, vagyis a regionális győztes szerkesztőségek iskolájában egy egész napos, minden diákot megmozgató, versenyekkel teletűzdelt európai uniós tematikájú iskolanapora kerül sor. Az iskolanapon az osztályok értékes nyereményekért versenyeznek, míg a diák rEPorterek beharangozzák az eseményt, tudósítanak róla, interjúkat készítenek a résztvevőkkel.

A verseny második fordulójában a diák rEPorterek feladata, hogy folyamatosan dokumentálják az iskolanapok eseményeit, videófelvételeket, interjúkat, fotódokumentációt, infógrafikákat készítsenek, valamint cikket írjanak, melyet megjelentetnek az iskolai és/vagy városi/regionális újságban, online felületeken, helyi televízióban, rádióban. Az iskolanapról elkészített és a szervezőknek beküldött összefoglalók, hírek, tudósítások alapján kerül a végső győztes csapat kiválasztásra, akik egy brüsszeli kirándulást nyernek (5+1 fő kísérő részére).

Az elbírálás folyamán a zsűri az igényességen, szakmaiságon és a használt felületek változatosságán felül a kreativitást is figyelembe veszi. A programban részt vevő tanintézmények és diákjaik aktív közreműködésükért és teljesítményükért értékes díjakban részesülnek.

A nyertes csapat díja: egy brüsszeli út (5 fő + egy kísérő tanár) 
A 3 napos (3 nap, 2 éjszaka szállással és ellátással együtt) út alatt a nyertes csapat látogatást tehet az Európai Parlament látogató központjába, a Parlamentáruimba és azEurópai Parlament stúdiójába, valamint megtekinthet egy mini plenáris ülést is. 
Az út időpontja előreláthatólag 2016 áprilisa vagy májusa. 

További információ: 
(1)336-0840, info [at] diakreportsers.hu