Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Filmezz szívvel!

Beadási határidő: 2013. november 1. 00:00 - 2014. január 19. 00:00
Tudományos, és egyben egészségügyi felvilágosító videopályázatot hirdettek szeptember közepén ökoiskolák tehetséges filmes diákjai részére.
 
A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Bayer Hungária Kft. tudományos videopályázatot hirdetett 2013. szeptember 19-től az Ökoiskola Hálózatba tartozó iskolák 12-16 éves tehetséges filmes diákjai számára. A videopályázatra olyan fiatalos, egyedi spotokat, 90 másodperces rövidfilmeket várnak, amelyek témaköre a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) egészség megőrzése, a kardiovaszkuláris betegségek megelőzése. Megfelelő életmóddal ugyanis ezeknek a betegségeknek a 80%-a megelőzhető lenne, ebben pedig kulcsszerepe lehet a gyermekek megszólításának. Ezért a kisfilmek szólhatnak az étrend helyes megválasztásáról, a dohányzás káros hatásairól, a mozgás fontosságáról vagy a túlzott zsír- és sófogyasztás káros következményeiről. 
 
„A szív- és érrendszeri betegségek vezető halálokok Magyarországon. Minden második embernek a végzetét okozzák, és sajnos a korai rokkantság kialakulásában is jelentős a szerepük – nyilatkozta dr. Nagy András kardiológus, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány kuratóriumi elnöke a „Filmezz Szívvel!” tudományos videopályázat kiírása kapcsán. – Ezért minden olyan kezdeményezést nagyon fontosnak tartok, amely a fiatalokat vagy a fiatalokon keresztül a családot szólítja meg, hiszen ez a betegség életmódi betegség, tehát megfelelő életmóddal jórészt megelőzhető. Egyes kutatások szerint, ha valamennyi ismert megelőzési módszert – amelyeket az idén 150 éves Bayer „Filmezz Szívvel!”ifjúsági pályázata is átölel: ezek a tudományosan megalapozott étrend, a rendszeres mozgás és a dohányzás mellőzése – együttesen alkalmaznánk, akkor a szív- és érrendszeri betegségek akár ötödére csökkenthetőek lennének, azaz 80%-uk megelőzhető lenne! 
 
Célszerű mindezt minél korábban megkezdeni, ugyanis az a fiatal, aki egészségesen él, várhatóan egészséges felnőtté válik. Ugyanakkor, ha ez a helyes életmódbeli váltás már csak a kockázati tényezők felbukkanása után vagy rosszabb esetben a betegség kezdeti jeleinek megjelenésekor következik be, akkor csekélyebb eredménnyel kecsegtet.
 
Szerencsére, részben az elmúlt évek felvilágosító munkájának köszönhetően, lassú mértékű javulást tapasztalunk, de úgy gondoljuk, még mindig sokat tehetünk a hazai lakosságért. – mondta el a kuratóriumi elnök. Ezért csatlakoztunk társszervezőként a kampányhoz, amely a gyermekek egészséges életmódját tudományos tényekkel alátámasztva segítheti elő. A korábbi években a gyermekkori elhízás és a fiatal korosztályt célzó, egészségtelen élelmiszerek reklámozásának a visszaszorítása érdekében léptünk fel, amelynek egy uniós szintű szabályozás lett az eredménye.
 
A szívről szóló videók akkor lehetnek a fiatalok számára valóban „szívhez szólóak”, ha az ő nyelvükön, képi világuk, ízlésük szerint készülnek. Ebben számítanak a pályázat kiírói a tizenéves filmes tehetségek újszerű ötleteire.
 
A pályázatra a jelentkezők október végéig regisztrálhatnak. Ezt követően a másfél perces filmeket a 2-3 fős csapatoknak 2014. január 19-éig kell elkészíteniük. A zsűri ezután dönt a díjazottakról, akik személy szerint értékes táblagépeket, iskolájuknak pedig több százezer forintos díjat nyerhetnek. 
 
A verseny tehetségkutató jellegét az adja, hogy várhatóan a most felfedezett tizenéves filmesekből lesznek a jövő befolyásos videós szakemberei. 
 
A projekthez csatlakozott többek között az egészséges életmód iránt elkötelezett Szilágyi Áron vívó olimpiai bajnok is.
 
Bővebb információ a www.msms.hu internetes oldalon található.