Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Green-Go Rövidfilm Verseny - Forgass filmet és nyerj vele!

Beadási határidő: 2013. szeptember 30. 18:00
Szeretnél David Attenborough nyomdokaiba lépni? Téged is zavar, hogy a Földön közel 1 milliárdan nem jutnak tiszta ivóvízhez? Van egy jó ötleted, ami akár a mozivászonra is felkerülhet? Ha igen, akkor forgass filmet és nyerj vele!

Mi a pályázat célja?

Kisfilm vagy kampányfilm készítésével felhívni a figyelmet Földünk víz-problémáira.

Kik pályázhatnak?

Mindenki, aki kedvet és elszántságot érez magában arra, hogy ezzel a témával foglalkozzon.

Milyen témában?

3 kategóriában lehet pályázni, a fő, hogy a mű  kreatív, sokkoló, vices, de mindenképp különleges és szemléletformáló legyen.

1. kategória: Nem bántja a szemét?

A szárazföldek és vizek területéből az általunk termelt hulladék egyre nagyobb területeket harap ki. Ahol burjánzó növényzetnek és változatos élővilágnak lenne helye, ott ma a mi szemetünk ver tanyát és egyre több és több területet akar.

Tény:

A Csendes-óceánon egy közel két Németországnyi méretű műanyag szemétből álló sziget úszik. A Maldív-szigetek egyik-másik kisebb szigetét szinte teljes egészében szemét borítja. Európa minden egyes polgára fél tonna szemetet
termel évente, ami elégetésre, hulladéklerakókba, vagy esetleg a természetbe kerül. Ha te is egy szemét nélküli bolygót szeretnél, akkor mutasd meg: 

 • a hulladék és szemét által okozott problémákat helyben, vagy a világban
 • hogyan oldjuk meg a hulladék által okozott problémákat – hogyan csökkentsük, javítsuk, használjuk és hasznosítsuk újra?
 • milyen lehet egy képzeletbeli világ, ahol nincs hulladék.

2. kategória: Víz – egy csöpp élet

Él egy férfi Etiópiában. Aribeth a neve. Ő, a felesége és három gyermeke egy olyan helyre születtek, ahol nem ritka, hogy a hőmérséklet  50 celsius fok fölé kúszik. Természetes vízforrások ezen a vidéken aligha léteznek.  Aribeth és családja túlélése azon múlik, hogy  időben  megkapják-e heti pár literes vízadagjukat, amit teherautóval, palackozva szállítanak részükre minden héten. Ezt a  csöppnyi adagot használja a család tisztálkodásra, főzésre és ivásra.  Ők tudják, hogy az életük ennek a csöpp vízadagnak az okos és felelős felhasználásán múlik.

Tény:

Egy átlagos európai ember mindennapi szükségleteinek kielégítéséhez napi 2000-5000 liter vízre van szükség. A megvásárolt élelmiszerek (húsok, tej, gabona, zöldségek), a tisztálkodás, a mosás napi szinten ennyi vizet igényel.
Ha úgy érzed, hogy ezen lehetne változtatni és fontos lenne, hogy felelősen bánjunk a vizeinkkel, akkor ne habozz és
mutasd meg:

 • hogyan spóroljunk a vízzel anélkül, hogy feladjuk kényelmünket
 • hogyan pocsékolja és szennyezi a világ alapvető szükségletünket és hogyan védhetjük meg természetes vizeinket
 • mit jelentenek nekünk és hogyan védjük meg vizes élőhelyeinket!
 • mekkora tévedés, hogy a tiszta ivóvíz korlátlanul és örökké a rendelkezésünkre áll.

3. kategória: Életben maradtak

Valahol a világ tengereinek és óceánjainak vizeiben él egy öreg kék bálna. Ez a bálna még emlékszik azokra az időkre, amikor az emberi mohóság és a kíméletlen halászat nem veszélyeztette sem az ő, sem a társai, vagy utódai életét. Miközben ezt a felhívást olvasod,  erre a bálnára komoly veszély leselkedik. Ahogy arra a Hirola antilopra is a kenyai szavannákon, amelyre valószínűleg ebben a pillanatban egy orvvadász szegezi a puskacsövét.

Tény:

az 1930-as években elkezdődött ipari méretű bálnavadászat miatt a kék bálnák száma vészesen lecsökkent, az elmúlt nyolcvan évben a faj 90%-át kiirtották. A gyilkos technikák fejlődése miatt ugyanekkora pusztításra a Hirola antilpok esetében 40 év is elég volt, mára kevesebb, mint 1000 pédányuk él a kenyai szavannákon. Ha szerinted is fontos, hogy megállítsuk a fajok eltűnését, amit legfőképp az emberi kapzsiság és mohóság okoz, akkor mutasd meg:

 • mit jelent az emberiségnek, ha végleg elveszítjük ezeket a fajokat
 • milyen károkat okoz az orvvadászat, a fajok illegális csempészete és kereskedelme
 • milyen kezdeményezések léteznek a fajok megmentésére
 • mit tehetünk mi, hogy megállítsuk a kihalásukat!

Hogyan kell elkészíteni a filmet?

A kisfilm legyen vagy egy maximum 60 másodperces kampányfilm, vagy 60 másodperc és 4 perc közötti hosszúságú kisfilm.

A filmek bármilyen műfajban készülhetnek (rajzfilm, animációs film, bábfilm, dokumentumfilm, riportfilm, stb.).

A filmek értékelésénél a témához való illeszkedésen túl előny, ha sokkolóan, meghökkentően, vagy épp pimasz, esetleg vicces, de mindenképp hatásos és szemfelnyitó módon mutatja be a témát.

Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezni a következő linken található, hiánytalanul kitöltött jelentkezési lappal lehetséges: www.greengofest.eu/apply

Hogyan kell elküldeni az elkészített pályaművet?

A kisfilmeket az alábbi fájlküldõ weblapok segítségével (2 GB-ig  WeTransfer www.wetransfer.com,  vagy 5 GB-ig My Air Bridge https://www.myairbridge.com/) kell elküldeni nagy felbontásban (minimum 720 pixel széles) eredeti filmfile-t, bármilyen lejátszható formátumban.

A filmmel együtt az alábbiakat is be kell küldeni:

 • Időkódolt feliratot angolul  .srt formátumban.  Akkor is csatolni kell angol feliratot, amennyiben beszéd nem, de feliratok vannak a filmben! Kizárólag angol feliratot tudnak elfogadni.
 • 3 állóképet a filmből (.jpg formátumban)
 • hiánytalanul kitöltött jelentkezési lap

Egy pályázó maximum három filmmel pályázhat (minden egyes filmhez külön jelentkezési lapot kell kitölteniés külön kell elküldeni a filmeket és a csatolmányokat)

Amennyiben a fent említett követelmények nem teljesülnek, úgy a szervezőknek nem áll módjukban elfogadni a pályázatot!

Kik és hogyan fogják bírálni a beérkezett műveket?

A beküldött pályaműveket az alábbi szempontok szerint értékelik:

▪  kreativitás
▪  eredetiség
▪  a környezeti és természetvédelmi üzenet erőssége
▪  szakmaiság

Minden kategóriában zsűri értékeli majd a pályaműveket a fenti szempontok alapján. A zsűri tagjai között egy újságíró, egy filmes szakértő és a témafelelős civil szervezet képviselője lesz. A zsűri minden kategóriában  három jelöltet hirdet 2013. október 1-jén, amelybõl  kategóriánként  egy nyertest választanak ki a Green-Go Fesztivál során 2013. október 12-én.

Ezen felül a beérkezett videókra online is lehet szavazni  2013.  október 13. 18:00 órától 2013. október 25. 18:00 óráig  a  www.greengofest.eu/entries oldalon. A legtöbb szavazatot kapott videó lesz a Green-Go közönségdíjasa.

Amennyiben a szervezők a közönségszavazás során bármilyen szabálytalanságot észlelnek, fenntartják a jogot, hogy a versenyzőt a versenyből kizárják.

A pályaművekkel szemben támasztott követelményeknek megfelelő, tehát érvényesnek tekintett alkotásokat helyezéstõl függetlenül a 3. Nemzetközi Green-Go Fesztivál keretében Budapesten levetítik.

A nyerteseket a 3. Green-Go Fesztivál keretén belül hirdetik ki 2013. október 12-én Budapesten. A pontos helyszínről minden versenyzőt legalább egy hónappal a vetítés előtt értesítenek.

Mit lehet nyerni?

A kategórianyertesek díja fejenként: 350 euró

A közönségdíj az online szavazás alapján: 200 euró

A teljes pályázati kiírás megtalálható a http://greengofest.eu/hu/contest weboldalon.