Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

InnoMate - Velünk életre kelnek az ötletek

Időpont: 2020. január 1. 00:00 - június 30. 00:00
Jelentkezési határidő: 2019. november 25. 00:00
Valós változás a középiskolás diákok kezdeményező, munkavállalói és vállalkozói készségeinek fejlesztésén keresztül.

MIT NYÚJT AZ INNOMATE PROGRAM?
21. századi készségek fejlesztése innovációs projekteken keresztül, munkaélmény napok, verseny lehetőségek.

A pályázat célja: Az InnoMate program a fiatal felnőttkorban a munkapiacra történő belépéskor tapasztalható készséghiányt szeretné megelőzni a középiskolás korú fiatalok körében. A program speciális módszertanának köszönhetően intézményi keretek között is megvalósítható saját élményű , tervezői gondolkodáson alapuló képzést biztosít középiskolás korú fiatalokkal foglalkozó pedagógusoknak és ifjúsági szakembereknek. A képzésen részt vevő csoportvezetők a képzés után 12-16 alkalmas klubok keretében adják át a fiatalok számára a módszertant, melyhez a United Way Magyarország pedagógiai segédletet (InnoKit kézikönyv), szupervíziót és további saját élményalapú kiegészítő programelemeket biztosít.

A sikeresen pályázó intézmények képviselői háromnapos, térítésmentes módszertani képzésen vesznek részt, melyet 2020 januárjában tartunk. A képzést szakemberek segítségével egyedi tananyag alapján végezzük. A képzés elvégzése után a részt vevő szakemberek képessé válnak arra, hogy szakmai támogatással 12-16 alkalmas, alkalmanként legalább 90 perces InnoMate innovációs klubot vezessenek 20-25 középiskolás korú fiatal részvételével.

A program egynapos projektindító nyílt nappal (Hackathon) indul a nyertes intézményben, mely jól beilleszthető az iskolai projektnapok keretébe. Az innovációs nyílt nap szakmai tartalmáért a United Way Magyarország felel, az intézmény részéről körülbelül 100 diák részvétele lehetséges. A projektindító napon részt vevő diákok közül 20-25 diák utána klubokban folytatja a csapatmunkát, ahol heti rendszerességgel találkoznak a csoportvezetők és a fiatalok. A klubokon és a kiegészítő programokon való részvétel után a félév végére a diákok felkészültek lesznek arra, hogy kialakult projektötletük legyen, és elinduljanak a megvalósítás útján. A programban részt vevő csoportvezetők további szakmai támogatást kapnak arra, hogy a program részeként lehetőségeket biztosítsanak a diákoknak a munka világában történő elmélyedésre, így különböző pályaorientációs, önismereti foglalkozások, céges látogatások szervezésére, melyek tovább mélyítik a program hatását. A program verseny eseménnyel zárul budapesti helyszínen, amelyen a programban résztvevő, az ország különböző pontjairól érkező legjobb csapatok mutatkozhatnak be és nyerhetnek pénzügyi, pro-bono vagy természetbeni támogatást saját projektjük megvalósítására.

A pályázat kiírója a program 2019. január-június közötti szakaszában 6 intézmény részvételével intézményenként egy-egy InnoMate klub működtetését támogatja, amelyek közül legalább 3 klub speciális STEM (természettudományos, matematika, a technológia és a mérnöki tudományok) fókusszal indul.