Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kétéves külföldi középiskolai ösztöndíjpályázat a hátrányos helyzetű diákok előmeneteléért

Jelentkezési határidő: 2021. január 8. 00:00
A tehetségek kibontakoztatásához sok esetben anyagi háttér is szükséges

Az UWC Magyarország idén is meghirdeti kétéves külföldi középiskolai ösztöndíjait. Az egyesület hálózatának 18 iskolája minden évben 9500 tanulónak biztosít magas minőségű és személyiségformáló oktatást, 18 országban. A kétéves program végén, a diákok a nemzetközi érettségit (International Baccalaureate, IB) teszik le, melyet a világ legjobb egyetemei is elismernek. 

Az ösztöndíj-típusok között idén is megtalálható a kifejezetten hátrányos helyzetű diákoknak szóló ösztöndíj.

Az elmúlt években több, mint tíz hátrányos helyzetű diák kapott lehetőséget, hogy két évet egy nemzetközi, bentlakásos középiskolában töltsön kiváló tanárokkal, ott életre szóló barátságokat kössön, és akár hazai, akár külföldi egyetemeken folytassa továbbtanulását.

Azok a fiatalok pályázhatnak, akik

  • érettségi vizsgájukat 2022-ben vagy 2023-ben tennék le (akár gimnáziumban, akár szakgimnáziumban),
  • 2021. szeptember 1-jén már betöltik 16. évüket, de még nem múlnak el 19 évesek,

továbbá az alábbiak valamelyike fennáll:

  • szüleik nem rendelkeznek érettségivel, vagy egyik szülője/gondviselője egyedül neveli, és ő nem rendelkezik érettségivel,
  • roma / cigány kisebbséghez tartoznak,
  • menekült vagy oltalmazott státusszal rendelkeznek,
  • a családjukban az egy főre eső nettó havi jövedelem a családi pótlékot, segélyeket is beleszámítva nem haladja meg a 100 000 Forintot,
  • állami gondozott, vagy a gyámhatóság nevelésbe vett.

Fontos: A jelentkezők válogatásakor nem előfeltétel, hogy a diák kiemelkedő angoltudással érkezzen, sőt, az angol nyelv ismeretének esetleges hiánya sem akadály. (Minden UWC-iskolában felkészültek a gyengébb angoltudással érkezők segítésére, felzárkóztatására.)

Pénzügyi feltételek: Az iskola olyan mértékben fedezi a diák tanulmányainak költségét, amennyiben ő rászorul erre. Így a pályázó családok anyagi hátterétől függően az iskola által biztosított ösztöndíj mértéke elérheti a 100%-ot (ez magába foglalja a tandíjat, szállást, étkezést, alap orvosi ellátást), míg a hátrányos helyzetű diákok esetében az egyesület szükség szerint fedezi a járulékos költségeket (ki- és hazautazás, zsebpénz, stb.).

Pixabay.com