Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kik lesznek az idei év Ericsson-díjas pedagógusai?

Jelölések benyújtása: 2020. február 10. 00:00
Matematikát és fizikát sem könnyű magas színvonalon oktatni. A kiemelkedő munkát, tehetséggondozást végző pedagógus a diákokban a tudományhoz való hozzáállást is elülteti.

Az Ericsson Magyarország immár 21 éve nyolc kiváló, általános- vagy középiskolában matematikát, fizikát oktató pedagógust díjaz évente összesen 3 200 000 forinttal.
A közel kétezer fős hazai vállalat nemcsak a telekommunikációs ipar egyik legnagyobb munkáltatója, hanem 1300 fős Kutatás-Fejlesztési Központjával a legjelentősebb telekommunikációs és informatikai kutatással, szoftverfejlesztéssel foglalkozó szellemi centrum Magyarországon.

Az Ericsson-díjat két kategóriában ítélik oda:

  • ,,Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért'' díj
  • Két matematikát és két fizikát tanító pedagógus (általános vagy középiskolai) részére egyenként 400 000 forinttal járó díj

A bírálói szempontok között szerepel, ha az ajánlott pedagógus tanítványaival aktívan bekapcsolódott a következő versenyek valamelyikébe: Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok, ABACUS versenyek, a Varga Tamás-, Kalmár László-, Zrínyi Ilona-, Arany Dániel matematikaversenyek, matematika vagy fizika OKTV, Öveges József-, Jedlik Ányos-, Mikola Sándor-, Szilárd Leó fizikaversenyek, Kürschák József matematikai tanulóversenyek vagy Eötvös Loránd fizikaversenyek, illetve nemzetközi matematikai vagy fizikai diákolimpiákon arany-, ezüst-, vagy bronzérmet, illetve dicséretet szereztek. 

Pályázati űrlapok:
Felterjesztés az „Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért” díjra matematikából
Felterjesztés az „Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért” díjra fizikából
,,Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért'' díj
Két matematikát és két fizikát tanító pedagógus (általános vagy középiskolai) részére egyenként 400 000 forinttal járó díj.

Kik tehetnek ajánlást?
A díjazandókra írásos javaslatot nyújthatnak be szakmai és társadalmi szervezetek, a javasolt tanár tevékenységét ismerő kollégák, tanítványok.

Mit kell tartalmaznia az ajánlásnak?
Az ajánlásnak ki kell emelnie a javasolt személy szakmai és emberi jellemzését, különös tekintettel azokra a szempontokra, amelyek alapján a díjra érdemesnek tartják. 

Ha a korábbi években már javasolt tanár nem kapott díjat, a felterjesztést meg lehet ismételni.  Rátz Tanár Úr Életműdíjas pedagógus a díjra nem jelölhető. Ericsson-díjas tanár 8 év elteltével újra felterjeszthető.

A pályázati adatlapok
Felterjesztés az „Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért” díjra matematikából
Felterjesztés az „Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért” díjra fizikából

Felterjesztés az „Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” díjra matematikából
Felterjesztés az „Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” díjra fizikából

A pályázatokat kizárólag online lehet benyújtani.

Bírálók: a díjakat a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány ítéli oda, a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Ericsson-díj bizottságainak ajánlása alapján
Kérdés esetén a következő e-mail címre írhatnak: matfund [at] komal.hu

A szakmai bizottságok a benyújtott írásos javaslatok alapján részletes indoklást mellékelve javaslatot tesznek a jelöltek sorrendjére, amelynek alapján a MATFUND kuratóriuma 2020. március 13-ig dönt a díjazandók személyéről.

A díjkiosztó ünnepségre 2020. május végén kerül sor az Ericsson Magyarország budapesti székházában.