Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Klímabarát közlekedés

Beadási határidő: 2020. október 20. 00:00
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva, „Klímabarát közlekedés mindenkiért!” címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatot hirdet

A 2020. évi Európai Mobilitási Hét témája a Klímabarát közlekedés mindenkiért!”. Ez tükrözi azt a nagyszabású tervet is, amelynek megfelelően az Európai Unió 2050-re kontinensünket karbonsemlegessé szeretné tenni. A károsanyagkibocsátás-mentes közlekedés áll a kreatív pályázat fókuszában. 

Mérések szerint 2018-ban a közlekedésben felhasznált energiának még mindig csak mindössze 8,1%-a származott megújuló energiaforrásból. A klímaváltozás és az azzal járó környezeti hatások – áradások, aszályok és hőhullámok – jelentik az egyik közvetlen fenyegetést. A közelmúltban végzett becslések szerint 2050-ben a világ lakosságának 80%-a városokban fog élni, ezért a városi környezet tökéletes keretet biztosít és egyben nagy kihívást is jelent e nagyszabású tervek gyakorlatban történő megvalósításához. 

A pályázat célja a gyaloglás, a kerékpározás népszerűsítése, az alacsony kibocsátású vagy karbonsemleges tömegközlekedés támogatása.

A beküldendő pályázati anyagok bemutathatnak valós vagy elképzelt zéró és alacsony kibocsátású, klímabarát közlekedési megoldásokat a városias környezetben. Ábrázolhatják azt, hogy személyes döntéseink hogyan segíthetik elő vagy gátolhatják meg természetes és épített környezetünk védelmét és a saját egészségünk megőrzését. A pályázati alkotások megmutathatják azt, hogy a településeken belül rövidebb-hosszabb távolságokat nap mint nap meg lehet tenni egyéni autóhasználatot mellőzve, egyéb közlekedési módok igénybe vételével, akár sétálva vagy kerékpározva is. A művek felhívhatják a figyelmet a mindennapi mozgás környezetünkre és egészségünkre gyakorolt kedvező hatásaira, pozitív élettani következményekre.

Alkotói kategóriák:

  • rajz
  • szabadon választott, kreatív alkotás
  • fotó

Egyéni korosztályok:
1. óvodás
2. általános iskola, 1-2. osztályos
3. általános iskola, 3-4. osztályos
4. általános iskola, 5-8. osztályos
5. középiskolás
6. felnőtt

Minden nevezési kategóriában külön díjazást kaphatnak az alábbi csoportok legjobbjai:
a) óvodás korcsoport
b) iskolás korcsoport
c) felnőtt korcsoport
d) családi alkotások

A pályázatra a határon túli alkotók pályaműveit is várják.
További feltételek a részletes pályázati kiírásban találhatóak.

Díjazás, jutalmak:
Az alkotásokat szakmai bírálóbizottság véleményezi, amely a megadott kategóriákban korcsoportonként hirdet győzteseket. A legsikeresebb művek alkotóit a minisztériumok és a támogatók által felajánlott díjakkal jutalmazzák.