Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Szabó Lőrinc 120 - merész témák középiskolásoknak

Beadási határidő: 2020. augusztus 16. 00:00
A Spanyolnátha művészeti folyóirat Szabó Lőrinc születésének 120. évfordulójára pályázatot hirdet

Hazai és határon túli magyar anyanyelvű középiskolásoknak és felsőoktatási intézmények hallgatóinak szól a Szabó Lőrinc 120 című pályázat, melyre az alábbi 3 témakörben lehet alkotásokat beküldeni:

  • Lóci bőrében: Lóci bőrébe bújva egy szabadon választott Lóci vers inverzének elkészítése. Miként látta Lóci azokat a történeteket, melyekről édesapja a verseket írta?
  • Semmiért egészen: A szerelem az egyik, ha nem a legmeghatározóbb motívum egy ember életében, és éppen ezért egy gyakran előkerülő téma az irodalomban is. Szinte alig van olyan költő, akinek ne lenne legalább egy verse vagy versciklusa a szerelemről. Erős, szélsőséges érzelmekkel együtt járó dolog szeretni valakit, és olykor úgy tapasztaljuk, hogy nagyon nehéz megfogalmazni, szavakba önteni ezt az érzést, de szerencsére valamilyen úton-módon költőink mindig megpróbálták, hiszen ha nem tették volna, a szerelmi irodalmi kánon sem lenne ugyanolyan, mint amit ma ismerünk.
    Szabó Lőrinc titokban tartott, bűntudattal kísért kapcsolata 25 éven át tartott. A feladat: vers, szerelem-filozófiai parafrázis készítése a „Semmiért egészen” című vers alapján.
  • Időutazás: A költő 1900. március 31-én született Miskolcon, a vasútállomáshoz közeli Újvilág utcában (a későbbi Vörösmarty utca 49-es számú házban), egy városszéli kocsma szomszédságában. Mára a kicsiny házak eltűntek, a Vörösmarty utcai lakótelepen a költőről elnevezett utcácska (Szabó Lőrinc sétány) és egy róla elnevezett általános iskola emlékeztet a szülőház helyére. A költő édesapja mozdonyvezető volt, akit pihenésében zavart a környezet, ezért nemsokára továbbköltözött a család. Feladat: novella írása arról, milyen lehetett Miskolc 1900 márciusában, amikor Szabó Lőrinc született.

Beküldési cím: vassn [at] spanyolnatha.hu

A pályázónak meg kell jelölnie, hogy a felhívás mely pontjára nyújtotta be pályaművét (több pályamű is benyújtható, több pontra is), valamint oktatási intézményét, életkorát, esetleges korábbi publikációit.

Nyeremények: a zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat a Spanyolnátha művészeti folyóirat közli, az alkotók meghívást kapnak a 6. SPN Műhelytáborba (2020. szeptember 18-20.), műveiket a soron következő Önök kerték Kertfesztiválon is bemutatják, ahová szintén várják a díjazottakat. A legjobb alkotások készítői bemutatkozási lehetőséget kapnak a folyóirat Szabó Lőrinc Közelebb című rendezvényén, a miskolci Színészmúzeumban.
Emellett a pályázók értékes könyv- és ajándékjutalomban részesülnek, részt vehetnek az INTRO Tehetséggondozó és Művészetpedagógiai Program kreatív témanapjain, a Spanyolnátha Nemzetközi Mail Art Művésztelepen, Hernádkakon. A kiemelkedő műveket beküldők lehetőséget kapnak a folyóirat gyakornoki programjában való részvételre is.

Szabó Lőrinc: Tücsökzene 266 Rippl-Rónai

"Ülj csak le!", mordult rám, és máris új
papírt feszített deszkájára. Túl
a Róma villán, Kaposvár felett,
oly gyöngéden bolyhozta az eget,
mint a kabátom kékes hamva. "Ülj
csak le!", mondta megint "most sikerűl
félóra alatt, vagy soha sehogy!"
S már fogta a krétáit. Hónyomok
integettek, sárguló, laza fény,
a barázdákból s a karók hegyén,
arrébb meg, barnán friss-zöld erezet,
vetés vonalazta a földeket.
Néztem a tájat s a Mestert (ahogy
engemet ők): tavaszi áramok
keverték köröttünk a színeket,
s mikor az arckép kikerekedett:
"Jól ment?", dörmögte ő, s gyors ujjai
szignálták a pasztellt. "Rippl-Rónai".