Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Turistaút a kedvenc égitestedre

Beadási határidő: 2021. február 15. 00:00
Űrkutatási pályázat általános és középiskolás diákok számára

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT)Galaktika magazin és az Űrvilág hírportál partnerségével meghirdetett pályázatával a diákok körében is népszerűsíteni kívánja az űrkutatás témakörét. 

Kik pályázhatnak?
Pályamunkát nyújthat be bármely általános vagy középiskolai oktatási intézményben tanuló, magyarul beszélő diák, aki megfelel valamelyik kategória követelményeinek. A pályázaton egyénileg, illetve csapatban is lehet nevezni. Pályamunkát határon túli diákok is benyújthatnak.

A pályázat kategóriái: idén először a Rajzolj! kategóriát külön pályázatként kezeli a Társaság, kizárólag a 11-14 éves korcsoport részére és a többi kategóriától elkülönítve. 

"A" feladattípus ("Rajzolj!")
- Egyéni pályázók esetében: az oktatási intézményekben tanulók 11-14 éves korcsoportja
- Csapatban pályázók esetében: az oktatási intézményekben tanulók 11-14 éves korcsoportja

"B"- "C"-"D"-"E"-"F"-"G" feladattípusok
- Egyéni pályázók esetében: az oktatási intézményekben tanulók 11-14 éves korcsoportja; az oktatási intézményekben tanulók 15-18 éves korcsoportja (de legfeljebb a középiskola befejezéséig)
- Csapatban pályázók esetében: az oktatási intézményekben tanulók 11-14 éves korcsoportja; az oktatási intézményekben tanulók 15-18 éves korcsoportja (de legfeljebb a középiskola befejezéséig)

A pályázat témaköre: Turistaút a kedvenc égitestedre
Mindenkinek másmilyen az ideális nyaralás. Van, aki heverészni szeret a forró homokban, van, aki hegyet mászna, vagy éppen múzeumokat járna. Ugyanígy mindenkinek más a kedvenc égitestje, amit szívesen meglátogatna. A tiéd melyik? És miért?

A kedvenc égitest kiválasztásához és bemutatásához számtalan szempontot találhatunk, példaként felsorolunk itt néhányat. - Melyik égitestet választod, és miért? - Milyen űrhajóval utaznál? - Tervezz szkafandert! - Tervezz járművet, amellyel a választott égitesten közlekednél! - Milyen ételeket vinnél magaddal, hogyan válogatnád össze az útravalót? - Tervezd meg egy napodat a választott égitesten! - Tervezz terepgyakorlatot, terepi munkát az égitest felszínén! - Milyen hosszú időre készülnél, kikkel szeretnél együtt utazni?
A Társaság ilyen és ehhez hasonló témákban vár pályamunkákat.

A pályázó feladata
A pályázónak (akár egyénről, akár csapatról van szó) választani kell egyet az alábbi feladatok közül:

"A" Rajzolj ! (Rajz, számítógépes grafika készítése)
A pályázó feladata, hogy a "Turistaút a kedvenc égitestedre" témakörben - olvasmányai, tanulmányai vagy egyéb források alapján, de önálló feldolgozásban - rajzot vagy számítógépes grafikát készítsen. A grafika technikája szabadon választható: lehet kézzel készített rajz, festmény, fotómontázs, számítógépes grafika vagy egyéb grafikai alkotás.

"B" Írj! (Dolgozat készítése)
A pályázó feladata az, hogy a "Turistaút a kedvenc égitestedre" témakörben elgondolásait - olvasmányai, tanulmányai vagy egyéb források alapján, de önálló feldolgozású munkában - fejtse ki egy dolgozat formájában vagy egy rövid, irodalmi jellegű műben (novellában).

"C" Készíts! (Facebook-oldal, weboldal vagy blog készítése)
A pályázó feladata, hogy a "Turistaút a kedvenc égitestedre" témakörben - olvasmányai, tanulmányai vagy egyéb források alapján, de önálló feldolgozásban - egy Facebook-oldalt vagy egy weboldalt vagy egy blogot készítsen (erre szöveget, képet, videót, animációt és bármilyen további tartalmat elhelyezhet).

"D" Vágj! (Videó)
A pályázó feladata, hogy a "Turistaút a kedvenc égitestedre" témakörben - olvasmányai, tanulmányai, vagy egyéb források alapján, de önálló feldolgozásban - egy videót készítsen.

"E" Kísérletezz! (Videó és/vagy dolgozat készítése a kísérlet bemutatásáról)
A pályázó feladata, hogy a "Turistaút a kedvenc égitestedre" témakörben - olvasmányai, tanulmányai vagy egyéb források alapján, de önálló feldolgozásban - egy kísérletet vagy kísérletsorozatot végezzen és dokumentáljon.

"F" Programozz! (Videó és/vagy dolgozat készítése a program működésének bemutatásáról)
A pályázó feladata, hogy a "Turistaút a kedvenc égitestedre" témakörben - olvasmányai, tanulmányai vagy egyéb források alapján, de önálló feldolgozásban - egy programozási feladatot oldjon meg, valamint mutassa be és dokumentálja az elkészült program vagy modell működését.

"G" Alkoss! (ismeretterjesztő poszter vagy ismeretterjesztő prezentáció készítése)
A pályázó feladata, hogy a "Turistaút a kedvenc égitestedre" témakörben - olvasmányai, tanulmányai vagy egyéb források alapján, de önálló feldolgozásban - ismeretterjesztő posztert vagy ismeretterjesztő prezentációt készítsen. A poszter maximális mérete A2-es lehet. A poszter technikája szabadon választható: lehet kézzel készített, nyomtatott anyagok felhasználásával készített, vagy számítógépes eszközökkel készített poszter. A prezentáció kizárólag elektronikus úton készíthető.

A fenti B, C, D, E, F és G feladattípus közül csak egyet kell választania a pályázónak.
Egy pályázó több feladatot is megoldhat, ebben az esetben a helyezési sorrend megállapításánál a legjobban sikerült feladatmegoldását vesszük figyelembe. (Több feladat megoldása esetén a legjobb feladat számít, a különböző feladatok részpontszámai nem adhatók össze.)

Az "A" Rajzolj! feladattípust önálló versenyként, külön értékelik, a B-C-D-E-F-G kategóriákban érkezett pályázatokat pedig együtt.

Minden kategóriában: a pályamunka címe lehetőleg ne egyezzen meg a kiírás címével, mert az megnehezíti a bírálatot.

Az eredményhirdetésről, díjazásról részletes információt a hivatkozott részletes pályázati kiírás tartalmaz.

pixabay.com