Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Utópia vagy disztópia?

Pályaművek benyújtása: 2015. január 4. 00:00, éjfél
A pályázatra 18-35 év közötti felsőoktatási hallgatók és friss diplomások jelentkezhetnek: tanulmánnyal, esszével és/vagy vizuális megoldásokkal (pl. infografika, prezi, animáció, videó, kisfilm stb.)

A technikai médiumok, például a fotográfia és különböző képalkotó eszközök felfedezése, elterjedése, mindennapjainkba való beépülése alapvetően változtatta meg észlelésünket, érzékelésünket, kommunikációnkat, s ezáltal a világról való tudásunkat. A kiállításon bemutatott eszközök olyan új képalkotói, befogadói és felhasználói lehetőségeket nyitnak meg előttünk, melyekről korábban talán álmodni sem mertünk. Vagy mégis?

Milyen ötletek, víziók váltak valóra és miképp realizálódtak, amelyek felbukkantak sci-fi regényekben, képregényekben és filmekben? Hogyan hatottak az egyénre, a társadalomra, miként változtatták meg a személyes, illetve a társadalmi viszonyokat, miként alakult át általuk a társadalom szerkezete, a hatalom ellenőrzési struktúrája? Mennyiben módosult a valósághoz való viszonyunk, a tapasztalás lehetősége?

Hogyan képzelhető el a jövő, amelyben ezek az eszközök már hétköznapi tárgyakká válnak, mennyiben változtatják meg a mindennapi életvitelünket? Milyen mélyreható változásokat okoznak ezek az eszközök a világhoz (valósághoz), egymáshoz való viszonyunkban, hogyan formálódik a vizualitásunk, mit eredményezhet ez a kommunikációban (egyén és intézmények szintjén)? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a lehetséges válaszokat.

A pályázatra tanulmányokat, esszéket és/vagy vizuális megoldásokat (pl. infografika, prezi, animáció, videó, kisfilm stb.) várnak, melyek az utópia és/vagy disztópia témáját járják körül.

A pályázat díjazása:
1. díj: 50 ezer Ft és egy éves, korlátlan belépésre jogosító CapaPass
2. díj: 30 ezer forintos, a Mai Manó Könyvesboltban levásárolható utalvány és egy éves, korlátlan belépésre jogosító CapaPass
3. díj: egy éves, korlátlan belépésre jogosító CapaPass

A pályázatokat a program [at] capacenter.hu e-mail címre várják.