Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

UWC ösztöndíjak - Nemzetközi Érettségi megszerzésére

Pályaművek benyújtása: 2016. január 6. 00:00
Kétéves ösztöndíj állami gondozott, leghátrányosabb helyzetű kistérségben lakó és roma származású diákok számára

Az UWC (United Wold Colleges) Magyarországi Egyesülete a dán Velux   alapítvány támogatásával két ösztöndíjat hirdet állami gondozott, leghátrányosabb helyzetű (LHH) kistérségben lakó ill.roma származású diákok számára, kétéves időtartamra.

Az 1962-ben alapított UWC-hálózat ma 15 iskolát tart fenn világszerte. Magyar diákokat fogadtak már Walesben, Kanadában, Olaszországban, az Egyesült Államokban, Hong Kongban, Indiában, Norvégiában, Costa Ricán, Szingapúrban, Hollandiában, Németországban, Örményországban és Kínában. Az iskolákba több mint 80 országból érkeznek érettségi előtt álló diákok, hogy két évig együtt tanuljanak angol nyelven a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése és a kultúrák harmóniája jegyében. A kultúrák keveredése és az otthonitól eltérő környezet nagymértékben formálják személyiségeteket, fejlesztik problémamegoldó készségeteket, toleranciára, felelősségtudatra nevelnek, továbbá fogékonnyá tesznek a társadalmunkban jelen lévő globális problémákra. Két év alatt a Nemzetközi Érettségi (IB) programját végezhetitek el.

Ez egy világszerte egységesen elismert, színvonalas képzési rendszer  —  a továbbtanulási arány ezekből az iskolákból gyakorlatilag száz százalék. Az IB a „teljes ember” nevelésére törekszik, így a megszokott tantárgyak  teljesítése mellett részt vehettek sportfoglalkozásokon, kreatív tevékenységekben, illetve szociális vagy ökológiai jellegű önkéntes munkát végeztek. 

 
Kik jelentkezhetnek?
 

Az ösztöndíjakat azok a 2016. szeptember 1-jén 16. életévüket már, de 19. életévüket még be nem töltött középiskolások pályázhatják meg, akik érettségi vizsgájukat 2017-ben vagy 2018-ban tennék le, nyitottnak és talpraesettnek érzik magukat ahhoz, hogy két évig multikulturális környezetben, egy  idegen országban éljenek és tanuljanak, és
 
  1. állami gondozottak, és ezt gyámhatósági igazolással bizonyítják, vagy
  2. LHH (leghátrányosabb helyzetű) kistérségben laknak, és ezt lakcímkártyájuk fénymásolatával igazolják, vagy
  3. a roma/cigány kisebbség tagjai, amiről írásos nyilatkozatot küldenek

 

Elsősorban olyan diákok jelentkezését várják, akik családjában az  egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 65000 forintot, beleértve a segélyeket és a vállalkozásokból vagy más forrásokból szerzett bevételeket.
 
Az ösztöndíj juttatásai
 
Az ösztöndíj fedezi a  tanulás, a  szállás  és  a  teljes ellátás  költségeit, évi egyszeri oda-vissza utazás költségét, a zsebpénzt és a biztosítást, szükség esetén a nyelvi előkészítést.
 
Pályázni online regisztrációt követően lehet. A pályázat benyújtásának határideje: 2016. január 6. A pályázati folyamat második fordulója egy személyes beszélgetés, a harmadik forduló pedig egy kétnapos tábor.  A második és harmadik fordulón való részvétel ingyenes. A Velux-  ösztöndíjra pályázók  párhuzamosan részt vehetnek az UWC Magyarország  általános ösztöndíjpályázatán is.
 
E-mail:veluxosztondij [at] uwc.hu