Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Pósa Lajos - Bonis Bona életműdíj, 2014. március 25.

Pósa Lajos – matematika-tanár

Pósa Lajos Széchenyi-díjas matematikus, matematika-tanár. Az ELTE matematikus szakán szerezte diplomáját.  1984-től 2002-ig az ELTE Számítógép-tudományi Tanszékén dolgozott. 2002-től az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatója. Az elmúlt évtizedekben számtalan publikációja jelent meg, kollégáival számos gimnáziumi tankönyvsorozatot írt. Tehetséggondozó táborai messze földön híresek, ezeken határon túli gyermekek is részt vesznek. 26 éve tart a gyerekeknek hétvégi táborokat (1988. január 15-17-ig tartotta az elsőt)  és 24 évvel ezelőtt volt az első tábor (1989. december 8-10.) a Tapolcsányi Általános Iskolai kollégiumában (A Fővárosi Önkormányzat  volt Hetes Gyermekotthonában ) a Rózsa domb gyönyörű épületében. Azóta is ebben az impozáns, főhercegi épületben tartja  táborait, foglalkozásait.

Saját szavait idézve: „A gondolkodás univerzális emberi öröm, szellemi kaland. Nem kérdezek a szabvány iskolai anyagból. Helyette kevésbé szokványos, gondolkodást igénylő kérdéseket szoktam föltenni. A szokatlan gondolkodásmódot figyelem. Egy szép ötlet, egyetlen egy nagy villanás már elég ok a gyanúhoz: tehetség lappang ebben a gyerekben. Ugyanakkor a gondolkodtató, érdekes, szép matematika nem csak a tehetséges diákok monopóliuma. Az átlagos képességű gyerek is megismerheti a saját fejével gondolkodás örömét: amire csak lehet, jöjjön rá önállóan, vagy - ha szükséges - kis segítséggel. És tartós eredményt is csak az eléggé önálló, eléggé felszabadult, új utakat kereső, minél szabadabban szárnyaló gondolkodástól, az erre nevelő tanároktól várhatunk. Ezt tapasztaltam akkor is, amikor hátrányos helyzetű gyerekekkel vagy a kárpátaljai árvízkárosult gyerekekkel találkoztam.”

Pósa Lajos a matematika tanítását nagyon korán kezdte. Már gimnáziumi osztálytársait is tanította. Megszámlálhatatlanul sok diákjának lett később kenyere a gondolkodás, és még többen váltak boldog emberekké mellette. Diákjai így emlékeznek: „Lajos bácsit tanításra teremtették az istenek, aki a rettegett matekot felderíthető érdekességként tanítja. Lajos bácsitól nem csupán matematikát, hanem emberséget, világlátást - szeretetet - is tanul az ember. A belőle sugárzó felhőtlen derű különös hangulatot kölcsönöz a nála töltött perceknek. Óráit végtelen odaadással alapozza meg, erős közlési vágya újra meg újra elvarázsolja a hallgatóit, stílusa és szórakoztató beszédmódja kalandos túrára viszi őket a matematika világába.

Számos kitüntetés birtokosa: 1989 – „Gyermekekért” díj, 1994 – A Bolyai János Matematikai Társulat Beke Manó Emlékdíj I. fokozata, 1998 – A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, 2000 – Charles Simonyi Ösztöndíj, 2008 – MOL "Tehetséggondozásért" díj, 2011 –Széchenyi-díj.
Talán kevesebben tudják, hogy mindezek mellett kiváló bridzsjátékos, és csudajó lekvárja van.

A korosztályos Diákompiai és a Középeurópai matematikai válagatottban hány gyereke szerepel ( Hány Pósa tanítvány van a matematikai válogatott teljes létszámából az elmúlt időkben)

Időpont

Nemzetközi Matematikai Diákolimpián

Középeurópai Mat. Olimpia

2007.

6-an a 6-ból.

Még nem volt.

2008.

6-an a 6-ból.

6-an a 6-ból.

2009.

6-an a 6-ból.

5-en a 6-ból.

2010.

5-en a 6-ból.

5-en a 6-ból.

2011.

5-en a 6-ból.

5-en a 6-ból.

2012.

5-en a 6-ból.

6-an a 6-ból.

2013.

6-an a 6-ból.

5-en a 6-ból.