Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Sokszínű nyelvi ismeretterjesztés - Tudományos Csopa Café

Időpont: 2016. február 9. 17:30
Kutatók a Csodák Palotájában: február 9-én a nyelvészeké a főszerep

A Tudományos Csopa Cafe februári rendezvényén ez alkalommal a nyelvészeké a főszerep. Ludányi Zsófiával, Kovács Rékával és Falyuna Nórával, az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársaival kávézhatunk, akik a nyelvi ismeretterjesztés sokszínű világába kalauzolják el az érdeklődőket. Bemutatják az MTA Nyelvtudományi Intézetének online helyesírási tanácsadó portálját, a helyesiras.mta.hu-t, amely többféle helyesírási kérdésben (a különírás-egybeírástól kezdve az elválasztáson át egészen a számok, dátumok helyesírásáig) nyújt hathatós segítséget számítógépes programokat felhasználva. Szó lesz a weboldal keretein belül működő Helyes blogról, amely ismeretterjesztő cikkeiben a helyesírással és nyelvhelyességgel kapcsolatos kérdések mellett a lehető legkülönfélébb nyelvi, nyelvészeti témákba is betekintést nyújt. A három szerző a nyelvészet más-más területeivel foglalkozik, ezért blogposztjaik is változatosak:

  • Ludányi Zsófia fő területe a magyar helyesírás, a szaknyelvi helyesírások, illetve a számítógépes helyesírás-ellenőrzés. Bejegyzéseiben alaktani és szófajtani kérdésekkel, különösen a szóalkotási módok kérdéseivel is szívesen foglalkozik.
  • Falyuna Nóra nyelvészeti szakterülete a pragmatika, érdeklődésének középpontjában a nyelvhasználat, a jelentésváltozás és a fogalomalkotás kérdései állnak.
  • Kovács Réka terminológiai és nyelvtechnológiai témákkal foglalkozik, cikkei főként egyes szavak használatával, írásmódjával, jelentésével, megalkotásuk módjával vagy kialakulásuk folyamatával kapcsolatos kérdéseket járnak körbe.

Program:

Miért lettem kutató?- beszélgetés vendégeinkkel a kutatók hétköznapjairól
„Sokszínű nyelvi ismeretterjesztés” - előadás
Kérdezd a kutatót!- Kötetlen beszélgetés a Csopa Cafeban
Vezetett látogatás a Csodák Palotája Kiállítótermében - opcionális

A programsorozatról:

Havonta egyszer, kedd délutánonként, a kutatóké a főszerep a Csodák Palotája kávézójában. Többek között vegyészek, fizikusok, biológusok, nyelvészek, geológusok és kutatóorvosok váltják egymást a Tudományos Csopa Cafeban. Az érdeklődők első kézből hallhatnak a laborokban, levéltárakban és könyvtárakban folyó tudományos munkáról és a legfrissebb eredményekről. Megismerhetik magát a KUTATÓT, kiderül, mi befolyásolta a pályaválasztásban, milyen kihívások, célok mentén építi tudományos karrierjét. A Csodák Palotája látogatói bepillanthatnak a kutatók rejtelmes hétköznapjaiba.