Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Tehetséglabirintus - családi tehetségnap

Időpont: 2014. március 22. 10:00-15:00
Bemutatjuk a tehetségfelismerés és -gondozás legizgalmasabb módszereit és gyakorlatait!

Ingyenes rendezvényünkön minden érdeklődő fiatalt, szülőt és tehetséges gyerekekkel foglalkozó szakembert szeretettel várunk.

A rendezvényre itt lehet jelentkezni 2014. március 20. 12h-ig.

10.00 és 15.00 óra között folyamatosan lehet bekapcsolódni a műhelyekben folyó munkába, játékba. Az érdeklődők a gyerekeknek szóló programok mellett megismerkedhetnek a különböző tehetségterületek azonosításának módszereivel és képet alkothatnak a tehetséggondozó hálózat kínálta lehetőségekről is.

Műhelyek: építészműhely, képzőművészeti műhely, KutDiák műhely, bábműhely, táblajátékok, érdeklődés térképe, ovis sarok.

Építész műhely
Négy műhelyhez csatlakozhatsz a négy asztalnál!

 • Makettek készítése: városunk és falunk épületei. Különböző anyagokat lehet kipróbálni, és egy szabadon választott vagy képzelt épület makettjét elkészíteni.
 • Tésztahidak: a nemzetközi tésztaépítő verseny alapötletére támaszkodva, de annál egyszerűbb formában tésztahidat lehet építeni, amely a képzeletbeli városunkban a folyón való átjutást teszi lehetővé.
 • Utcák, terek, parkok, azok berendezései és használói kerülnek az óriásmodellünkre.
 • Az építészet alapjai: formák, anyagok, terek, épülettípusok, emberek és lakásaik stb. és rajzeszközök - ide fiatalabb látogatóinkat várjuk szeretettel.

A műhelyasztaloknál egy időben 4-5 gyermek tud dolgozni a foglalkozásvezető segítségével. A bemutatóasztalnál folyamatos módszertani tájékoztató beszélgetésre várjuk az érdeklődő pedagógusokat, szülőket.

Képzőművészeti műhely
Beavatás a nemezelés és a könyvkötés műhelytitkaiba – az alkotói folyamatokat szemléltető ismertetés kiegészítve a szükséges eszközök, anyagok bemutatásával. Miket csinálhatsz?

 • Képzőművészeti alkotások készítése fonalgrafikából kiindulva
 • Nemez-ékszerek, faliképek vagy tarsolyok készítése: gömbökből, lapokból változatos formájú és funkciójú tárgyak kialakítása és díszítése pl. hímzéssel, gyöngyökkel.
 • Könyvkötésben használatos anyagok (papír, textil, bőr) igényes felhasználásával, domborított, vagy mélyített fedőlapú könyvek készítése, a könyvtest összeállítása, a gerinc, a könyvfedél rátétes vagy mélyített alapjának kialakítása, a könyvfedelet borító anyag kiszabása.

KutDiák műhely
Interaktív kémiai, biológiai és fizikai kísérletek a Kutató Diákok természettudományos tagozatának irányításával.

 • Titkosírás elektrolízis segítségével
 • Mire képes a tudomány?! Titokzatos, világító élőlények, amilyeneket még nem láttál
 • Szivárványhíd
 • Éghetetlen zsebkendő
 • Ammónia szökőkút
 • Hangvetítés lézerrel
 • Fizikus pálinka
 • Vulkánkitörés élőben

 

Bábműhely
Lépegető bábok: Posztóból készülnek, varrógépen összeállítva, kézzel befejezve, díszítve, gombbal, flitterrel, gyönggyel. A kész figurákat két ujjra húzva lehet táncoltatni, mozgatni. Mindenki a saját ízlése szerint díszítheti a figuráját. (Maci, cica, hóember, Garfield, kutya stb.)
Marionett bábok:  Műanyag pohárból összeállított cica, kutya, tehén stb. Két zsinóros, egyszerű, mozgékony figurák, melyekkel kifejező mozgásokat lehet végrehajtani. Azonkívül, ötleteket adhat az otthoni bábkészítéshez, és bábozáshoz is. Mivel könnyű vele játszani, így hamar lesz sikerélménye a gyermeknek.

Gondolkodásfejlesztés táblajátékokkal műhely
Játék közben megtanuljuk, hogy a táblajáték fontos eszköze az intellektuális képességek fejlesztése mellett olyan viselkedésformák kialakításának, mint amilyen a nyerő- és vesztő helyzetek tolerálása, a kitartás, a kockázatvállalás vagy a szabályok betartása. Az óránként induló foglalkozások alatt megismerhető táblajátékok: Reversi, Blokus, Tőtike, Mankala, Vilbergen, Seth , Halma, Tamba, Quarto.

Érdeklődés térképe műhely
Te miben vagy tehetséges? Játssz az Érdeklődés térképével, és tudd meg, mely területeken kiemelkedőek a képességeid! Tudj meg többet arról, melyek azok a részképességek, amelyeknek a fejlesztése segíteni fogja céljaid elérését!
Az Érdeklődés térképe műhelyben tapasztalt tehetségsegítő szakemberek segítenek a teszt értelmezésében.

Ovis sarok
Fakalinka kézműves műhely: Játékszer barkácsolás Csiszér Jolán óvódapedagógus vezetésével. A készített darabokat a gyermekek hazavihetik. Az apróbbak számára az Óvóka játszóház biztosít játszóhelyet.