Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

V. David Popper Nemzetközi Csellóverseny

2013. október 14-17. között kerül rendezik meg Várpalotán az V. David Popper Nemzetközi Csellóversenyt.
A verseny nyilvános, két fordulóban zajlik és 4 korcsoportban (9-21 éves korig) rendezik meg. Az eredményhirdetés és az ünnepélyes díjkiosztó után a nyertesek gálakoncerten mutatkoznak be. A verseny helyszíne: a "Jó Szerencsét" Művelődési Ház Színházterme (Várpalota, Honvéd u. 1.), a gálakoncertre pedig október 17-én 17 órakor kerül sor a Thury Vár Rendezvénytermében.
 
A névadó tiszteletére, halálának 100. évfordulójára emlékezve rendezik az idei versenyt. David Popper gordonkaművész, zeneszerző 1843. június 16-án Prágában született, 1913. augusztus 7-én Bécsben halt meg. Magyarországra 1886-ban hívták meg a Magyar Királyi Zeneakadémiára, a gordonka és vonósnégyes tanszak tanárának. Hubay Jenővel világhírű vonósnégyest alapított, amely évtizedeken át meghatározó jelentőségű volt a magyar koncertéletben. Különböző kamaraegyüttesekkel és mint szólista szerepelt, később a Zeneakadémia karmestereként is koncertezett.
 
Popper Dávid zeneszerzőként is jeleskedett. Közel hetvenöt gordonkadarabot írt és számos más művet egyéb hangszerekre. Pedagógiai művei, karakter és szalondarabjai, átiratai a gordonkairodalom remekei.
 
A versenyt 13 évvel ezelőtt Várpalota Város Önkormányzata karolta fel és azóta is fő támogatója, a várpalotai Zeneiskolával együtt. A verseny létrehozásának alapgondolata, hogy lehetőséget adjon a fiatal csellisták azon korosztályának, akik még zeneiskolában, illetve középiskolában tanulnak, ugyanakkor már nemzetközi versenyen mutathassák meg tudásukat, felkészültségüket és tehetségüket. Az „Együtt a tehetségekért” Tehetségsegítő Tanács támogatásával ezek a törekvések megvalósulnak ezen a nemzetközi versenyen.
 
A David Popper Nemzetközi Csellóverseny rangos helyet és szerepet tölt be a nemzetközi versenyek sorában. Az idei versenyre 14 országból (köztük az USA-ból, Kínából és Japánból is) 40 csellista adta le jelentkezését.
 
Az előző versenyek magyar győztesei többek között: ifj. Várdai István, Kokas Dóra, Szabó Ildikó, Szabó Laura, Cvik Ildikó, Tetézi Boróka, Pákolitz Andrea, Jámbor Janka,  Stankowsky Endre, Umenhoffer Erik és nem utolsósorban a várpalotai születésű Farkas Olívia gordonkaművészek.