Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

VII. Országos Középiskolai Kémiaverseny

Beadási határidő: 2020. november 8.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vegyészmérnök hallgatói aktív tagjai a Szent-Györgyi Albert Szakkollégiumnak, s idén már 7. alkalommal szervezik meg az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaversenyt

A verseny célkitűzése és egyben küldetése, hogy színes és érdekes feladatokkal népszerűsítse a kémiát, a mérnöki- és természettudományokat a középiskolások körében,  valamint segítse a tehetségek felismerését, gondozását és kibontakozását. A BME-hallgatók céljai között szerepel, − tudván, hogy a versenyek visszahatnak a mindennapi oktatásra −, hogy az egész magyar kémiaoktatást pozitív irányba befolyásolják, mégpedig a képességközpontú, gyakorlatorientált tanítás irányába.

A verseny felépítését tekintve két levelező fordulóból és egy két napos döntőből épül fel. A levelező fordulók felépítésénél arra törekednek, hogy a diákok ne csupán a meglévő tudásukat alkalmazzák, hanem fejlesszék gondolkodásukat és problémamegoldó készségüket is a feladatok megoldása közben.
A döntőn a diákok a levelezőhöz hasonló feladatsort oldanak meg, illetve széles spektrumot felölelő témákban mutatnak be előadásokat. Ezen előadások nyíltak, bárki meghallgathatja őket. A prezentációk értékelését természettudományokban jártas szakmai zsűri végzi. A zsűri tagjai között a kar oktatói, valamint akadémikusok foglalnak helyet. Az idei évben a 4. kategória versenyzői egy laboratóriumi gyakorlat során is összemérhetik tudásukat, mellyel szeretnénk ösztönözni minél több diák jelentkezését ebbe a kategóriába (természetesen lehet magasabb kategóriába jelentkezni, amit a regisztráció során kell jelezni). 

A döntő során a versenyzők és kísérőik egy formabontó tudományos előadáson vehetnek részt, valamint az írásbeli alatt a kísérőtanároknak laborlátogatással készülnek a szervezők, mely során a kar innovatív laboratóriumaiba kapnak betekintést. A döntő eredményhirdetése minden évben egy gyárlátogatással fonódik egybe, mely során a diákok testközelben megtapasztalhatják a vegyipar szépségét. Ezen változatos programokkal arra törekszünk, hogy a résztvevők kellemes élményekkel, inspiráló gondolatokkal és szakmai tapasztalattal gazdagodva térjenek haza.

A versennyel kapcsolatok legfontosabb információk:

·  Az első forduló leadási határideje: 2020. november 8.

·  A második forduló leadási határideje: 2021. január 5.

A döntő időpontja: 2021. február 26-27. Megrendezésének helyszíne Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3.
A döntőbe jutott diákok, valamint kísérőjük számára a rendezvény során teljes ellátást biztosítanak a szervezők.

A verseny hivatalos honlapja és olahverseny [at] gmail.com (levelezési címe)

Fotó: BME