Menü megnyitása

Bonyhádi matematika tehetségfejlesztő műhely JG 360 002 586

GlobalID:
JG 360 002 586
Rövid név:
Bonyhádi matematika tehetségfejlesztő műhely
Kidolgozó:
Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium matematika munkaközössége
Alkalmazók:
Kapcsolattartó:
A program általános és középiskolás iskolás diákok számára készült. Az 1970-es évek óta futó programban jelenleg kb. 150 tanuló vesz részt, akiknek kb. egynegyede hátrányos helyzetű. Rendszeres kapcsolatot tartanak a Bolyai Társulattal, az Erdős Pál Tehetséggondozó Iskolával és a Tolna Megyei Matematikai Tehetséggondozó Alapítvánnyal, a Zalamat Alapítvánnyal, valamint alkalmankénti kapcsolatot az SZTE Matematika Tanszékével.

A matematika tehetségfejlesztő program célja hogy a tanulók jelentős részét be tudják juttatni a felsőoktatásba, és ott eredményesen szerepeljenek. A hat és a négy osztályos struktúrában matematikából emelt szintű osztály van, helyben kidolgozott tananyaggal, fejlesztőeszközökkel.
Szakköri tehetségfejlesztő programjaik széles alapokkal indulnak, gyakorlatilag minden jelentkezőt elfogadnak, és a tanulók megismerése után differenciálják a tehetségfejlesztési módszereket. Több szintű szakkörökkel, tehetségfejlesztő anyagok kézbeadásával, versenyeztetéssel, 11-12. évfolyamon pedig egyéni és kiscsoportos foglakozásokkal fejlesztik a tanulók matematikatudását, kreativitását. Az országban egyedülálló kezdeményezés az ún. Csillag Program, ahol a legtehetségesebb 11-12-edikes tanulókkal 2-4 fős csoportokban, délelőtti órákban foglalkozik egy-egy mentortanár, helyben kifejlesztett szakmai anyagokkal.
Hosszabb távú cél, hogy szakmájukban sikeres mérnökök, matematikusok, közgazdászok legyenek, valamint a kiemelkedő eredményt elérőkkel a tudományos munka megkedveltetése is. Az ország legfiatalabb akadémikusa (Nusser Zoltán) és a legfiatalabb akadémiai doktora (ifj. Katz Sándor) is az intézmény diákja volt.
Rendszeres belső mérésekkel is nyomon követik a munka eredményeit, az érettségik, versenyek eredményei folyamatos jelzést adnak. A KöMaL pontversenyében évek óta a legnagyobb megoldói létszámmal szerepelnek, és a Fazekas Gimnázium után a legmagasabb pontszámmal. A Matematika OKTV és az Arany Dániel matematikaverseny döntőjében rendszeresen szerepelnek a gimnázium tanulói, pl. 2009-ben OKTV-n egy II. és egy IV. helyezett, 2011-ben Arany Dániel versenyen III. díjas tanulójuk volt. 2009-ben, 2010-ben és 20011-ben is a TUDOK konferencián országos első díjas helyezettjeik voltak. A kiemelkedők eredmények mellett a tanulók széles rétegének van sikerélménye matematikából, évente általában 60 felett van valamely országos versenyeken második fordulójába jutók száma.
Az intézmény több olyan tevékenységeket is végez, ami túlmutat az iskolai kereteken. Ezek: általános iskolai tehetségfejlesztő szakkörök szervezése 6. 7. és 8 osztályos tanulóknak. Az iskola ad helyt a 11-12. évfolyam megyei matematika szakkörének is. 2011-ben az iskola szervezte a XX. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt.