Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Bemutatjuk a Matehetsz Tehetségházát

2020. október 1.

2020. szeptember 4-én ünnepélyes keretek között adták át a Matehetsz önálló tulajdonú székházát, a Tehetségházat

Az újonnan kialakított épület innovatív irodai és tanulási környezete lehetővé teszi, hogy a Matehetsz – mint hazai és EU-s támogatású projekteket megvalósító közhasznú egyesület – segítő tevékenységét állandó székhelyről, korszerű infrastruktúrával végezze.

A Matehetsz Tehetségház beruházási folyamata még 2017-ben indult. A hazai építőipar progresszív fejlődése közben történt áremelkedések miatt a kapott 255 millió forint ingatlanfejlesztési támogatást az EMMI 38 millió forinttal megemelte. A kormányzati támogatás felhasználásának első lépése az alapingatlan megvásárlása volt a budapesti XI. kerület Budaörsi út 119/b szám alatt, ezt követhette a kismértékű bővítés és felújítás, valamint az akadálymentes használat biztosítása, a korszerű irodai és fejlesztési környezet kialakítása.

A 450 m2-es hasznos területű épület fő funkciói:
1. Irodai helyet ad a Nemzeti Tehetség Program és az EU-s fejlesztések projektjeinek.
2. Korszerű helyet kap a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács, az ennek a jogi és operatív képviseletét ellátó Matehetsz és a Matehetsz két szervezeti egysége, a Kárpát-medencei tehetséghálózatot koordináló
    Nemzeti Tehetségpont, valamint az európai tehetséghálózat (ETSN) zászlóshajójaként működő Budapesti Európai Tehetségközpont.
3. Négy helyiségben lehetőséget biztosít kiscsoportos tanulói fejlesztésekhez, illetve szakemberek számára műhelybeszélgetésekhez.
4. A fentiek mellett a ház nyitott bárki számára, aki a tehetséggondozással kapcsolatosan érdeklődik: a Tehetségház szülők, nagyszülők és fiatalok számára tájékoztatással, tanácsadással és a tehetségsegítő
    programokba történő bevonás lehetőségével is rendelkezésére áll.

Kérjük, nézze meg a cikkünkhöz csatolt képgalériát is!

Melyek azok az eredmények, amelyek a ház kialakítását indokolták? A most futó Tehetségek Magyarországa projekt keretében például a tanév egy-egy szakaszában a Matehetsz több hetes programsorozatokat finanszírozott, amelyeket tehetségterület és korosztály alapján a pedagógusok terveztek és valósítanak meg. Jelenleg 80 ilyen program fut, mintegy 2300 tanuló bevonásával, de az eltelt nyolc évben a Matehetsz szervezésében összesen 60.000 tanuló csoportos fejlesztése történt.
A csoportos fejlesztés mellett az egyéni, személyre szabott segítés a Matehetsz kiemelt tevékenységévé vált. A Tehetségek Magyarországa projektben indították el a Tutor Programot, amelyben gondosan kiképzett tutorok 5-12 fő tanulót segítenek egy naptári éven keresztül. Az idei évben, jelenleg is 674 tanulót segít 90 tutor.
A segítés rendszeres személyes beszélgetést, szülőkkel, pedagógusokkal történő kapcsolattartást jelent és kiscsoportos fejlesztőalkalmakat, ami a kortárs kapcsolataikat és különböző készségeiket fejleszti, sok játékkal, játékos feladattal. Az eltelt 4 évben összesen közel 3000 tanulót vontak be a Tutor Programba, és 120 tutor közreműködött a célok megvalósításában.

A tehetségsegítés fontos támogatási formája az ösztöndíj: jelentős eredmény, hogy csak a Matehetsz az elmúlt években: 2600 tanulót tudott mintegy 600 millió Ft ösztöndíjjal segíteni.
A Matehetsz az elmúlt tíz évben – a pedagógusok és más tehetségfejlesztő szakemberek munkájának szakmai támogatása érdekében – szakkiadványokat is megjelentetett: 62 szakkönyvet és tanulmányfüzet került publikálásra, ingyenes hozzáféréssel. A Matehetszben fejlesztett és megszervezett akkreditált pedagógus-továbbképzéseken az eltelt tíz évben 27 ezer fő pedagógus, szakember vett részt.

A Tehetségház átadási ünnepségének keretében az EMMI és a Matehetsz stratégiai partnerségi megállapodást kötött. A tehetséggondozás érdekében létrejött megállapodás kifejezi az eltelt 10 év sikeres közös munkájának elismerését, a következő évek együttműködésének is új keretet ad. A megállapodással a Kormány meghívja a Matehetsz szakembereit a hazai tehetségfejlesztéssel kapcsolatos döntések előkészítő konzultációira, egyeztetéseire, a Matehetsz részt vehet a tehetséggondozással kapcsolatos jogszabályok előkészítésében, módosításában, felülvizsgálatában. Ezzel az együttműködéssel a Kormány – 2020 októberétől immár a Miniszterelnökséghez tartozó Nemzeti Tehetség Program megvalósulása érdekében – az eddigieknél szorosabb szakmai kapcsolatot hoz létre a Matehetsz és a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagszervezeteivel, a Kárpát-medence mintegy 1400 tehetségpontjával, valamint a Szövetség programjainak megvalósításában közvetlenül közreműködő mintegy 200 pedagógussal, szakemberrel.

Az átadási eseményen Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár (2020. október 1-től családokért felelős tárca nélküli miniszter) elmondta: a kormány a szövetséggel tíz éve működik együtt, a megállapodás azt jelképezi, hogy valódi szövetséget kötnek a magyar fiatalok, tehetségek felkarolásáért, segítéséért. Az államtitkár szerint Magyarország gazdag ország, ha azt nézzük, hány tehetség van az országban. A tehetségek támogatása befektetés a jövőbe: mindannyiunk közös érdeke, hogy a tehetségek a lehető legtöbbre vigyék - hangsúlyozta, majd hozzátette: a Nemzeti Tehetség Program pályázataira jövőre mintegy 3,6 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre.
Dr. Balogh László, a Matehetsz elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a Tehetségház átadását és a stratégiai megállapodás aláírását követően a Matehetsz munkatársai még nagyobb lendülettel szolgálják majd a magyar tehetségek segítését.
A Tehetségház átadásának szimbolikus jeleként Novák Katalin vágta át a nemzeti színű szalagot. Az ünnepélyes eseményen a szövetség nevében Dr. Balogh László mellett Dr. Polonkai Mária, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke és Bajor Péter ügyvezető elnök vették át a házat.
Az átadáson jelen volt a Matehetsz különféle segítő tevékenységeinek néhány résztvevője is, akik a programok csoportjainak nevében jelképesen szintén birtokba vették az épületet:
- a támogatást kapott tanulókat, tutoráltakat Nagy Anna Zsófia, Magyar Zsombor, Kósa Mihály, Muraközi Vince képviselték;
- a tutor segítő szakembereket Tóthné Zsoldos Éva és Molnár Andrea tutorok;
- Dr. Bényei Éva azokat a felnőtt fiatalokat képviselte, akik a korábbi „támogatott tehetség” szerepét követően immár junior mentorként vesznek részt a programokban;
- a Matehetsz önkéntes mentorai nevében Vásárhelyi Tamás, az MTVA riportere volt jelen, aki egyúttal a sajtóesemény moderátora is volt.
- Szántó Judit képviselte a Matehetsz tehetséghálózatát koordináló Nemzeti Tehetségpontot, Fuszek Csilla a Budapesti EU-tehetséghálózatot,
- Dr. Szendrő Péter professzor és Dr. Pakucs János, a Matehetsz és az NTT alelnökei pedig az elnökséget és tagszervezeteket képviselték.
Az ünnepségen jelen volt Czakó Zsolt nemzetközi hírű vizuális szakember is, aki a Tehetségház homlokzati díszítő elemeit tervezte.

A Tehetségház átadása