Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Idén újabb tizenkét tehetségtámogató vállalatot, vállalkozót díjazott Genius Loci díjjal a Matehetsz

2019. április 16.

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége által alapított és idén ötödik jubileumát ünneplő „Genius Loci – Vállalatok és vállalkozók a tehetségekért” díjat három kategóriában vehette át a tizenkét vállalat, illetve vállalkozó az ünnepségnek otthont adó LARUS Rendezvényközpontban 2019. április 12-én.

Az elismerésre a kárpát-medencei Tehetséghálózat 1400 tehetségpontja jelölhette azokat a vállalatokat illetve vállalkozókat, amelyek a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogatják a tehetséggondozást, ezáltal a tehetséges fiatalok versenyképes tudásának megteremtését.

Bajor Péter, a Matehetsz ügyvezető elnöke köszöntőjében kiemelte: A „Genius Loci – Vállalatok és vállalkozók a tehetségekért” díj célja, hogy a Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein működő üzleti vállalkozásoknak és vállalkozóknak a tehetségek támogatása érdekében tett erőfeszítéseit értékelje, elismerje és jó gyakorlatát példaértékkel közvetítse.

A tehetségek támogatása már több mint tíz éve kiemelt nemzeti ügyünk, mely a Nemzeti Tehetség Programon keresztül valósul meg. Egyre több adózó támogatja adója 1%-kal a programot, ugyanakkor különösen fontos, hogy a tehetséggondozás folyamatába cégek is bekapcsolódjanak, hozzájárulva a fiatalok tehetségének kibontakoztatásához, a tehetségek számára vonzó társadalmi környezet kialakításához. A vállalatok társadalmi felelősségvállalási programjaiban egyre több helyen jelenik meg a fiatal tehetségek támogatása, a díjazottak köre évről-évre növekvő tendenciát mutat.

A kreatív, tehetséges munkatársak toborzása, magas színvonalú képzése és megtartása fontos része a vállalatok versenyképességének. Az üzleti élet képviselői tisztában vannak azzal, hogy a számukra oly fontos tehetséges pályakezdő sokévnyi képzés, fejlesztés és céltudatos tehetséggondozás után lép színre. Számos olyan vállalat és kisvállalkozás van, amely elismeri és a magyarországi tehetségsegítő szervezetekkel, oktatási intézményekkel együttműködésben támogatja a tehetséggondozás folyamatát.

A VIDEOTON Elektro-PLAST Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy az általuk támogatott diákok meggyökeresednek náluk, s ezzel a vállalat - ha hosszabb távon is - profitál.

A tehetségek támogatására jó példát mutató Pannon-Víz Zrt. büszke arra, hogy az Országos Tudományos Diákköri Konferencia számos szekcióját támogatja, közreműködésükkel az elmúlt 20 év alatt kétezer diák előmenetelét segítették - tudtuk meg a Zrt. vezetőjétől.

Kézzelfogható, gyakorlatias támogatással jeleskedett a Ford Közép- és Kelet-Európai Kft., a cég telephelyére kihelyezett tanórák megtartásával. Országos programjaikban nyolc iskola vesz részt. A vállalat nem titkolt célja, hogy az autószerelő szakma presztízsét visszaállítsák.

A díjat nyert vállalatok ars poetica-ja – függetlenül attól, hogy mely térségben, milyen lefedettséggel, mekkora költségkerettel nyújtanak támogatást – az, hogy a tehetségekbe fektetett energia, financiális javak hosszabb távon hatványozottan térülnek meg közvetlenül a vállalat, közvetetten pedig az egész társadalom számára. Az eseményen ünnepelt cégek közös vonása továbbá, hogy ők a tehetséggondozást, a következő generáció, illetve a saját környezetük támogatását nem lehetőségnek, hanem kötelességüknek érzik.

Az ötfős zsűri a nemzeti kategória győztesének a Tungsram Operations Kft.-t hirdette, melynek elnök-vezérigazgatója beszédében elmondta, a cég világpiaci szereplő lévén nem boldogulna nyelvtudás nélkül. Future Talents programjuk a szakmai angol nyelv elsajátítása mellett a karrierlehetőségekről és a versenyszféra világáról is tájékoztatást nyújt a diákok számára.

Genius Loci, azaz „a hely szelleme” a római mitológiában a település védelmezője volt. A mai nyelvhasználatban „a hely szelleme” kifejezés azt a sajátos légkört, szellemiséget jelenti, amelyet egy-egy nevezetes hely sugároz magából. A névválasztással azt hangsúlyozzuk, hogy a kiemelkedő képességű fiatalokat segítő, fejlesztő intézményekkel, szervezetekkel partneri viszonyt kialakító vállalatok, vállalkozók pozitív hatással vannak településük (vagy nagyobb régiójuk) szellemiségére, tehetségeket támogató légkörére.

 

A Genius Loci Díj 2019. évi díjazottjai

Nemzeti Kategória:

Tungsram Operations Kft.

Regionális kategória:

Diehl Aviation Hungary Kft.

HOLD Alapkezelő Zrt.

LEGO Manufactoring Kft.

Robtron Elektronik Trade Kft.

Tolnagro Állatgyógyászati Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Helyi kategória:

Ford Közép- és Kelet-Európai Kft.

NEMAK Győr Alumíniumöntöde Kft.

Ifjabb Nemes Péter

PANNON-VÍZ Regionális Önkormányzati Víziközmű-szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság

RAMIVO Manufacturing Hungary Kft.

VIDEOTON Elektro-PLAST Kft.

 

A Genius Loci Díj 2019. évi díjátadó ünnepsége az EFOP-3.2.1-15-2016-0001 „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt és az NTP-HTSZ-M-18 „Hazai tehetségfejlesztő szervezetek és közösségek támogatása” pályázati forrás felhasználásával valósult meg.

A díjjal és a korábbi díjazottakkal kapcsolatban minden információ megtalálható a http://tehetseg.hu/genius-loci-dij oldalon.

Fotók: Sarkadi Eszter Mirka