Menü megnyitása

Időt, figyelmet, élettapasztalatot kaphatnak

2013. november 19.

Tehetséges, a pályájukon már elindult fiataloknak indít mentorprogramot ősszel az MKB Bank. Nem pénzt, nem protekciót, hanem figyelmet, időt ígérnek a mentorok.

Augusztus végén alakult meg az MKB Bank kezdeményezésére a Kiválóságok Klubja több mint félszáz, a tudományos, kulturális, média- vagy sportélet terén ismert közéleti személyiség részvételével. A Klub két hónappal ezelőtt indította el tehetségsegítő mentorprogramját. 
 
A mentoráltak a klubtagok ajánlásával kerülhetnek a programba. A szakemberek olyan, 16. életévüket betöltött fiatalokat választanak, akik már többek ígéretes tehetségnél, tehát valamilyen versenyeredménnyel, kimagasló alkotással büszkélkedhetnek, de még közel sem tekinthetők befutottaknak. Továbbá képességeik nemcsak egy tudományos vagy művészeti ágra terjednek ki, hanem komplex módon, az élet több területén is figyelemre méltón teljesítenek, és eddigi eredményeik és hozzáállásuk példa értékű lehet kortársaik számára. 
 
A mentorprogram annyiban különleges, hogy nem szponzorációt vagy „protekcionista” lehetőséget ígér, hanem a klubtagok részéről a mentoráltakra fordított minőségi időt: figyelmet, segítséget, tanácsokat. A kiválasztott tehetségek a klubtagok által a részükre felajánlott segítő idő „csomagból” belátásuk szerint annyit használnak fel, amennyit szeretnének, azokkal a mentorokkal és olyan sorrendben találkozhatnak, ahogyan azt tehetségük kibontakoztatása érdekében jónak látják. A tevékenységükről, a klubtagokkal kialakított kapcsolatukról kéthavonta számolnak be a Klub hírlevelében és honlapján. 
 

Tandi Flóra
A 2013-as év mentoráltjai közül Tandi Flóra egy indiai bölcsességet idézve az egész program lényegét fogalmazza meg: „Nagyon ritka, ha valaki olyan mesterre lel, aki méltóságot, szeretetet és szabadságot ad. Aki nem gúzsba köt, nem írat veled alá semmilyen szerződést, aki nem azt akarja, hogy az árnyékává válj, hanem azt, hogy önmagad légy.” A huszonöt éves énekes „civilben” jogászhallgató a Szegedi Tudományegyetemen. Célja, hogy az énekesi és a jogász tapasztalatait a szerzői jogi szakterületen kamatoztathassa. A programba Miklósa Erika ajánlásával került, aki négy éve kíséri figyelemmel Flóra pályáját. A fiatal énekesnőt az első önálló koncertje után meghívta egy meghallgatásra, majd azóta szakmai kapcsolatukból már közös dal is született. Flóra sajátos zenei világa a frankofón műfaj, amely a komoly- és könnyűzene világából egyaránt építkezik, rengeteg lírai dallammal. 
 

Szlama László
Szintén Miklósa Erika ajánlásával került a mentoráltak sorába Szlama László. A huszonhárom éves muzsikust citerazenész édesapja már egészen kisgyerek korában megismertette a népzenével. Komolyabban 11 éves kora óta játszik. Testvéreivel együtt, pár éve családi zenekart alapított, ahol elsősorban moldvai tánczenét játszanak. A középiskolát a Nyíregyházi Művészeti Középiskola Népzenei tagozatán végezte 2006-2011 között koboz, citera és klarinét szakon. Már itt megmutatkozott, milyen szívesen ötvözi zenei ismereteit az élet más területén szerzett tudással: a Matematika a zenében című versenyen 1. helyezést ért el.
 
Két éve felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi-pengető szakára, ahol kobozt és citerát tanul. 2012 nyarán a Zeneakadémia tanárai felkérték a „Cantiones de Sancto Ladislao rege- Szent László énekeskönyv” című hivatalos, 212 oldalas, országos és Kárpát-medencei terjesztésű énekeskönyv hangzómellékleten való közreműködésre. (Üdvözlégy kegyes Szent László király - szóló, Áldott légyen Isten - kíséret). 2012-ben megkapta a Junior Prima Díjat a magyar népművelés és közművelődés kategóriában. Bekerült a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége szakmai támogatásával létrejött La Femme – 50 tehetséges magyar fiatal program kiválasztottai közé is.
 
 
Miklós Marcell
A két zenész mentorált mellett a színészeket Miklós Marcell képviseli. Három éve tanít színészmesterséget különböző korosztályoknak, de elsősorban színész, ugyanakkor érdekli a rendezés is. A Heath Ledger társulatot 2011-ben alapította meg színészbarátaival. A Kísértések c. filmben nyújtott alakításáért 2002-ben a Berlini Filmfesztiválon beválasztották Európa 20 legígéretesebb fiatal színésztehetsége közé. Amint azt a munkáját, képességeit már a Színművészeti Egyetemről jól ismerő mestere, Lukáts Andor tartja róla: több mint színész. Igazi színházcsináló ember. Kiváló színész, figyelemre méltó rendező, dramaturgiai és írói 
érzékkel megáldott művész.
 
 
 

Szász Krisztián
Az idei kiválasztottak közül a tudományt Szász Krisztián képviseli, aki 2010-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Természettudományi karán fizikusként. Ugyanebben az évben az ELTE Fizika Doktori Iskolájában folytatta tanulmányait, valamint azzal párhuzamosan az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban kezdett dolgozni mint tudományos segédmunkatárs. Jelenleg is ott végzi a kutatásait, illetve készíti doktori disszertációját elméleti szilárdtestfizika-anyagtudomány témakörben. Eddigi munkája során sikeresen vett részt olyan kutatásokban, melyek nemzetközi szinten is nagy figyelmet kapnak, ugyanis ebben a témában elért eredmények nagyban hozzájárulnak a félvezetőiparban gyártott eszközök modernizálásához, forradalmasításához. 
 
 
 
 
 
 
Az előzmények
A mostani mentorprogram nem az első tehetségsegítő kezdeményezése az MKB Banknak. Már 1997-ben ösztöndíjat alapított azzal a céllal, hogy támogassa a tehetséges és kiváló tanulmányi átlagot elérő, de szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeket. A Bank a nemzetközi gyermekmentők bevonásával minden évben pályázatot hirdet, amelyre a pályázatokat a jelentkezőknek az Egyesülethez kell eljuttatniuk. 
 
Amennyiben az ösztöndíjas folyamatosan jól tanul, akkor akár az egyetemi vagy főiskolai diploma megszerzéséig folyósítják számára az ösztöndíjat. Az ösztöndíjasok száma 20 főről évről-évre bővülve, elérte már a 100 főt. Az MKB Ösztöndíjban részesülő 100 diák havonta, azaz évi 12 alkalommal 15 ezer forintot kap tanulmányai segítésére. A Bank minden tanév kezdetén oklevéllel jutalmazza azokat a gyermekeket, akik elnyerték az ösztöndíjat. Az első MKB ösztöndíjas - akit a Bank az általános iskolai tanulmányaitól kezdve támogatott - 2007-ben vehette át főiskolai diplomáját. Mára a diplomájukat megkapó, hátrányos helyzetből indult ösztöndíjasaik száma 11-re emelkedett.
 
Az ösztöndíj program két rangos elismerést is elnyert: a Good CSR 2009 program keretében a Stratégiai Civil Együttműködés Legjobbja megtisztelő címmel ismerték el, valamint különdíjban részesült a Magyar Adományozói Fórum pályázatán is: a szakértő zsűri Társadalmi Befektetések Díjjal ismerte el az ösztöndíj programot, amelynek keretein belül – a fenti elvek alapján – száz, hátrányos helyzetű tehetséges diák tanulmányait segítik az általános iskolától egészen a felsőfokú tanulmányok végéig.