Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Immár harmadik alkalommal díjazták a tehetségek támogatóit

2017. április 25.
Tizenegy hazai és határon túli vállalat és vállalkozó vehette át a Genius Loci díjat Budapesten, a Gundel étterem dísztermében. A Matehetsz harmadik alkalommal díjazta azokat a vállalatokat, amelyek a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogatják a tehetséggondozást, ezáltal a tehetséges fiatalok versenyképes tudásának megteremtését.

A „Genius Loci – Vállalatok és vállalkozók a tehetségekért” díj célja, hogy értékelje és elismerje a Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein működő üzleti vállalkozásoknak és vállalkozóknak a tehetségek támogatása érdekében tett erőfeszítéseit. Egyúttal szeretnék felhívni a figyelmet azokra a példaértékű innovatív kezdeményezésekre és követendő jó gyakorlatokra, amelyekkel az üzleti vállalkozások és vállalkozók hozzájárulnak környezetükben a tehetségsegítő intézmények, szervezetek munkájához, a fiatalok tehetségének kibontakoztatásához, a tehetségek számára vonzó társadalmi környezet kialakításához.

Az április 21-én megrendezett 2017. évi Genius Loci díjátadó ünnepség Dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár köszöntőjével vette kezdetét. A Nemzeti Tehetség Program megvalósítása széles politikai konszenzussal indult el, és az EMMI koordinálásában jelentős anyagi erőforrások bevonása mellett egyre jobb eredményekkel büszkélkedhet. Az állampolgárok által adott 1%-os adófelajánlások és az ezt kiegészítő országgyűlési támogatás lehetővé teszi, hogy évente közel 3 milliárd forint kerettel írhatók ki az NTP-pályázatok. Továbbá az Új Nemzedék Központ és a Matehetsz együttműködésével megvalósuló Tehetségek Magyarországa kiemelt EFOP-projekt is jelzi, hogy a kormány kiemelt figyelmet szentel a tehetséggondozásra – mondta köszöntőjében Dr Illés Boglárka helyettes államtitkár.

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, mint a Nemzeti Tehetség Program számos elemének megvalósítója 2015-ben alapította a Genius Loci Díjat, a fiatal tehetségeket támogató példaértékű vállalati programok, sikeres együttműködések elismerésére.

A Genius Loci Díj díjazottak 2017-ben:

Helyi kategória:

Heat-Gázgép Kft.

Humeltis Biotechnológiai Kutató-Fejlesztő Kft.

MA-ESZT Kft.

Revo-Tec Fémipari és tervező Bt.

Slendy Tanműhely Sütőipari Kft.

Regionális kategória:

Hungarocontrol Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.

Knorr Bremse Fékrendszerek Kft.

Mamut Bevásárló-és Szórakoztató Központ

MET Magyarország Zrt.

Nemzeti kategória:

East Consulting SRL

E.ON Hungária Zrt.

A zsűri tagjai Benkő Vilmos, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, Drevenka Edit, a Genius Loci Díjjal kitüntetett Aegon Magyarország PR igazgatója, Halász Éva, a Genius Loci Díjjal kitüntetett bicskei Arany Sas Gyógyszertár tulajdonosa és Havass Miklós, a SZÁMALK Zrt alapító elnöke, valamint Szilágyi Zsuzsa, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács munkatársa voltak.

A díjazottak méltatása és a díjak átadása mellett a résztvevők meghallgathattak egy rövid beszámolót a vállalati tehetségtámogatás Kárpát-medencei helyzetét feltáró kutatásról. Ennek célja az volt, hogy feltérképezze a vállalkozások, cégek tehetségsegítés terén megjelenő szerepvállalását: kísérletet tette arra, hogy összegyűjtse azon vállalkozások, cégek (társadalmi szervezetek, gazdasági társaságok, vállalkozók, magánszemélyek stb.) tehetségsegítő aktivitásait, amelyek valamilyen módon hozzájárulnak a tehetséghálózat intézményeinek, szervezeteinek tehetséggondozó munkájához.

Az ünnepséget a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács által létrehozott Felfedezettjeink díj egyik idei fődíjasának, Wendler Enikőnek (Győr, a Magyar Táncművészeti Egyetem Nádasi Ferenc Gimnázium, valamint a Bécsi Zeneakadémia különleges tehetségek osztályának tanulója) fuvolajátéka színesítette.

A Genius Loci 2017. évi díjátadó ünnepsége az EFOP-3.2.1-15-2016-0001 „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt és az NTP-HTSZ-M-16 „Hazai tehetségfejlesztő szervezetek és közösségek támogatása” pályázati forrás felhasználásával valósult meg.

A díjjal és a korábbi díjazottakkal kapcsolatban minden információ megtalálható a http://tehetseg.hu/genius-loci-dij oldalon.

Fotók: Mayer András