Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A MATEHETSZ idén is Tehetségnappal köszöntötte a tavaszt

2016. március 21.

Az Országos Tehetségnapot 2009 óta minden évben Bartók Béla születésnapja, a magyar tehetség napja alkalmából rendezi meg a MATEHETSZ.

2016. március 19-én, szombaton, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban zajlott le a már hagyományossá vált Kárpát-medencei Tehetségnap. A köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita fővédnökségével megrendezett eseményen köszöntötték a 2016-os év felfedezett fiatal tehetségeit, az AEGON és a MATEHETSZ közös irodalmi pályázatának díjazottjait, átadták a megbízólevelet a magyar tehetség új nagyköveteinek, és átadták „A tehetségek szolgálatért” kitüntetéseket.

Fotó: Mayer András

Herczegh Anita levélben köszöntötte az ország minden részéből összegyűlt mintegy 250 fős közönséget. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a tehetség kibontakoztatásában az eltökéltségnek és a csapatmunkának felbecsülhetetlenül fontos szerepe van. Levelében nyitottságra és proakvitivásra buzdítja az ifjú tehetségeket és az őket segítő pedagógusokat, mentorokat, szülőket egyaránt.  (A köszöntő levél teljes terjedelmében a cikk végén olvasható.)

Schanda Tamás, az EMMI ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében beszámolt a Nemzeti Tehetség Program 2016-os kiírású pályázatainak újdonságairól: az állampolgári 1%-os felajánlások és a költségvetés kiegészítő támogatása segítségével idén is mintegy 2,8 mrd Ft pályázható keretösszeg áll a tehetséges fiatalok és a tehetségsegítő intézmények rendelkezésére. Jelentős fejlemény még, hogy a kiírások ütemezése idén különösen kedvező lesz, hiszen a pályázati döntések várhatóan már nyáron megtörténnek, így a szeptemberi iskolakezdésre már számolni lehet a pályázati támogatásokkal. Elmondta, hogy tavaly 333 ezer állampolgár ajánlotta fel adója egy százalékát a Nemzeti Tehetség Program feladataira, ez különleges bizalmat és társadalmi támogatottságot jelent.

A Kárpát-medencei Tehetségnap középpontjában természetesen idén is a fiatalok álltak. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács évek óta nagy érdeklődés mellett hirdeti meg a „Felfedezettjeink” pályázatot.  A zsűri döntése értelmében hárman fődíjban és hatan különdíjban részesültek, továbbá három jelölt bemutatkozó prezentációját Prezi-díjjal jutalmaztak. Az ösztöndíj jutalmakat jelképező okleveleket Benkő Vilmos, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke adta át az ifjú tehetségeknek.

A három fődíjas egyike a 18 éves, vajdasági Bencsik Blanka, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium jelöltje, aki magyarból és kémiából is rendkívüli eredményeket ér el, de érdeklődése elsősorban a kémiai kutatómunka és műszaki tanulmányok felé hívogatja. A 20 éves Sághy Péter 2015 óta Edinburghi Egyetem kémia szakos hallgatója, tavaly az Oxfordi Egyetem is eltöltött egy hónapot egy ösztöndíjjal.  Pétert a Kutató Diákokért Alapítvány jelölte az ösztöndíjra.

A köztársasági ösztöndíjas Huszár N István, a Magyar Innovációs Szövetség jelöltje jelenleg a Semmelweis Egyetem VI. éves orvostanhallgatója a Tehetséghidak program diákmentora volt.  István a kapott támogatást tudományos cikkek megjelentetésére és orvostechnikai eszközök beszerzésére szeretné felhasználni. A különdíjas felfedezettekről itt olvashat.

 

A „Felfedezettjeink” pályázathoz kapcsolódva az Aegon Magyarország Zrt., a korábbi évek gyakorlatához hűen idén is meghirdette a Magamra ismerek irodalmi esszépályázatot. Arra kérték a középiskolásokat, hogy írjanak egy rövid esszét arról, van-e olyan főhős, helyszín, történet vagy élethelyzet az idei év Aegon Művészeti Díjra jelölt kortárs magyar irodalmi művekben, amelyekben magukra ismernek. A közel 80 beérkezett pályaművet öttagú zsűri értékelte, a legkiemelkedőbb esszéalkotások szerzői egy-egy értékes e-book olvasót és e-könyvcsomagot nyertek, amelyet az Aegon és a zsűri nevében az Drevenka Edit adott át. A díjazott műveket az alábbi linkeken lehet elolvasni: Domján Zsuzsa: Micsoda madár, Gyuris Fruzsina: A telep és Szegedi Eszter: Reflexió Szilasi László A harmadik híd című művére.

Az idei rendezvényen immáron hatodik alkalommal nevezték ki a Magyar Tehetség Nagyköveteit. A címet és a vele járó felkérést olyan kiemelkedő, ismert személyiségeknek adományozzák, akik életükkel és munkásságukkal megtestesítik a társadalomért felelős tehetséget. A Tehetségnagykövet címet idén Küllői Péter, a Mosoly Alapítvány és a Bátor Tábor alapítója, S. Hegyi Lucia iparművész, divattervező, és Miklósa Erika, Liszt Ferenc, Kossuth- és Prima Primissima díjas operaénekesnő kapta.

A kiemelkedően sikeres és példamutató tehetséggondozó és -segítő munkát a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács minden évben a „A tehetségek szolgálatért” díjjal ismeri el. Az idei Tehetségek Szolgálatáért életmű díjakat Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács leköszönt elnöke; Nagy Jenőné, az Óvodapedagógusok Országos Tehetséggondozó Tanácsa elnöke; továbbá Meskóné Kőmíves Fruzsina testnevelés-biológia szakos tanár, torna-, úszás-, kosárlabda edző, síoktató vehették át.

 A Tehetségek Szolgálatáért éves díjban részesültek:

  • Mandics György, A Bolyai Műhely oktatója; költő, író, újságíró, esszéíró, tanár;
  • Bereczki Kinga, az Amőba Alapítvány és a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács elnöke.
  • Szilágyi Zsuzsanna, a MATEHETSZ koordinátora, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács fáradhatatlan titkára;

Tehetségek Szolgálatáért Közösségi díjat kapott a hátrányos helyzetűek és roma közösségek segítése érdekében példaértékűen munkálkodó Polgár Alapítvány az Esélyekért, valamint Barta Zsolt, a La Femme magazin „50 tehetséges magyar fiatal program” életre hívója, a TALENTn tehetségfórumok főszervezője.

A tehetségnap szakmai előadója Páskuné Dr. Kiss Judit volt, aki a motivációról tartott érdekes és a pedagógusok számára különösen hasznos előadást. Bajor Péter, a MATEHETSZ ügyvezető elnöke, a Tehetségnap házigazdája a küszöbön álló Tehetségek Magyarországa kiemelt projekt szakmai terveiről és a jelenleg aktívan zajló Magyar Templeton Program aktuális eseményeiről számolt be. Elmondta továbbá azt az örvendetes hírt, hogy Csermely Péter professzort újabb 4 évre megválasztották az Európai Tehetségsegítő Hálózat elnökének.

Az ünnepséget az ifjú felfedezettek bemutatkozásai tették izgalmassá. Párhuzamos programként a fiatalok Nényei Pál rendhagyó irodalomóráján vehettek részt.

Fotók: Petkov Angelika, Mayer András