Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Nyomtatásban is megjelent A tehetség kézikönyve

2020. szeptember 9.

A tehetség kézikönyve című kiadvány a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) tíz éves működése során kutatott és felhasznált szakmai anyag összesített közzététele, elsősorban pedagógusok, tehetségsegítő szakemberek, szülők számára

A 2019 decemberében online formában közzétett szakkönyv szeptember 4-én jelent meg nyomtatásban is, a Matehetsz gondozásában. A kiadvány harminc szerző két éven át tartó munkájának eredménye, a szerkesztőbizottságot dr. Balogh László, Bajor Péter, Bucsi Szabó Zsolt, dr. Polonkai Mária, prof. dr. Révész György alkották.

A kézikönyv a műfajához hűen bemutatja a hazai tehetségsegítés történetét, a tehetséggondozás legkorszerűbb pedagógiai és pszichológiai alapjait, a különböző tehetség-modelleket, a fejlesztőprogramok jellemzőit; kitér az intelligencia, a kreativitás, a tehetségazonosítás fogalmaira, taglalja egyebek mellett a versenyek szerepét, a genetika és a környezeti hatások arányait, valamint bemutatja az utóbbi évtizedek magyar programjait és nemzetközi tendenciáit.
A köznevelési tantárgyakat és az emberi alkotótevékenység sokféleségét is szem előtt tartva a könyv 14 nagy tehetségterületet emel ki és mutat be, ezek a matematika, biológia, kémia, fizika, irodalom, nyelv, zene, vizualitás, sport, tánc, informatika, valamint bemutatásra kerülnek a vezetői, a spirituális és a szociális terület tehetségjellemzői is. A kötet tartalomjegyzéke átláthatóvá teszi felépítését, egyúttal megkönnyíti az egyes fejezetek közötti böngészést.

A könyvhöz Prof. Dr. Csermely Péter akadémikus, a Matehetsz tiszteletbeli elnöke írt előszót, amelyben más megfontolandó gondolatok mellett a tehetségeket segítők számára fogalmaz meg alapvető szempontokat: Milyen értékeket mutatunk meg nekik mi magunk a saját munkánkkal, a saját életünkkel? Mennyire tudják a tehetségeink mások önzetlen szolgálatának szentelni az életüket? Mennyire tudják befogadni és továbbadni azt a szeretetet, amely nélkül bármelyik sikeres élet vajmi keveset ér? Ebben a könyvben mindegyik fejezet szól erről a szeretetről és erről az értékrendről is valahol a sorokban (vagy a sorok között). Arra kérem azokat, akik e sorokat olvassák, hogy ne csak olvasmányaikban, hanem életük minden pillanatában törekedjenek arra, hogy olyan példát mutassanak a tehetségeknek, amely jó és hiteles.

A kötet megjelenését és ingyenes terjesztését a Nemzeti Tehetség Program NTP-HTSZ-M-19 és  NTP-HTSZ-M-20, valamint a Tehetségek Magyarországa Program EFOP 3.2.1-15-2016-00001 kódjelű pályázataival támogatja.
 

Fotó: Matehetsz, Mayer András


A kiadványt tehetségpontok, valamint tehetségsegítéssel foglalkozó további szakmai szervezetek, intézmények ingyenesen igényelhetik a Matehetsz-től.

Kérjük, hogy igénylését ezen a felületen jelezze 2020. december 15-ig!