Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Teleki Magyar Ház

A Tehetségek Szolgálatáért közösségi díj - 2021.

A 2002-ben alapított Teleki Magyar Ház a Nagybánya-környéki Bányavidék szórványközpontja, egyetlen magyar kulturális intézménye. 2011-ben elnyerte a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács regisztrált Tehetségpont, majd 2015-ben és 2019-ben az Akkreditált Kiváló Tehetségpont minősítését. Az intézményt sokrétű tehetséggondozó tevékenység jellemzi, leginkább zenei-ének, néptánc, képzőművészeti illetve színházművészeti téren foglalkoznak fiatalokkal. Tehetségpontként elsősorban a Nagybánya környéki Bányavidéken fejti ki tevékenységét, a megye nyugati településeitől (Szinérváralja, Monó, Szamosardó) Nagybányáig, Keleten a Gutin hegység vonulatáig (Felsőbánya, Kapnikbánya), Délen a történelmi Kővárvidék (a magyarok lakta Koltó és Katalin, valamint Magyarberkesz), illetve Magyarlápos-környéke (Domokos, Erzsébetbánya) magyar közösségeit érintik kisebb-nagyobb mértékben programjaik, együttműködnek a felsorolt településeken működő magyar tagozatos iskolákkal, pedagógusokkal.

Legfontosabb tehetségsegítő programjaik:

1. Genius Loci – tehetségsegítő műhely (2015-2018 között, majd 2020-21-ben), a képzőművészet iránt érdeklődő, magyar nyelven tanuló, tehetséges fiatalok számára (Nagybányán jelenleg csak román nyelvű állami művészeti oktatás zajlik). A hétvégi műhelytevékenységek keretében grafikai, kompozíciós és festészeti gyakorlatokkal fejlesztik a fiatalok készségeit, közben műteremlátogatásokra kerül sor, találkozókra kortárs képzőművészekkel, melyek keretében megismerkednek a nagybányai és erdélyi művészeti múzeumok képzőművészeti gyűjteményeivel, magángyűjteményekkel. A program vezetői: Vigh Márton Ágota és Kovács Emil Lajos, korábban Deák Orsolya és Győri Kinga képzőművészek. A programban résztvevő fiatalok közül többen ma már a képzőművészeti felsőoktatásban folytatják tanulmányaikat. A tehetségsegítő műhely működését a Nemzeti Tehetség Program is támogatja.

2. Muzsikáló Ház – rendszeres hangszeres zenei oktatás. 2019-ben indult különböző korosztályok, leginkább gyermekek és fiatalok számára, harmadik esztendeje heti rendszerességgel zajlanak foglalkozások. Jelenleg a következő hangszerek oktatása zajlik: hegedű, brácsa, nagybőgő, citera, furulya, gitár. Korábban tangóharmonika és koboz, valamint zongora oktatásnak is teret biztosítottak. Oktatók Gáspár Attila (Zilah - citera és furulya), Major Arnold (Zilah - vonós hangszerek), Jenei István (Nagybánya - gitár), korábban Markó Botond (Budapest - vonós és pengetős hangszerek), Kuttner Fruzsina (Budapest - furulya). A képzést a Csoóri Sándor Program és a Nemzeti Tehetség Program is támogatja.

3. Talpalat Néptáncsoport – 2014-ben alakult, jelenleg 15 párból áll, felcsíki, szatmári, szilágysági, mezőségi, kalotaszegi és moldvai csángó táncokat táncolnak, Kása Zsolt és Kása Melinda szatmári néptáncoktatók vezetésével. Tagjai 12-18 éves fiatalok, akik a rendszeres heti oktatás mellett nyári edzőtáborokban is részt vesznek a Teleki Magyar Házban illetve Válaszúton. A nagybányai Bányavidék Néptánctalálkozó házigazdái. A Néptáncsoport működését az elmúlt években a Csoóri Sándor Program is támogatta.

4. A Teleki Magyar Ház a népzene és népdaléneklés iránt érdeklődő, jó hangú fiatalokat is felkarolta. Támogatást nyújtott számukra a Pál Eszter féle tiszapéterfalvi és beregszászi népzenei mesterkurzuson való részvételükben (2015-ben és 2017-ben). Egyikük, a 10. osztályos Balog Brigitta, a 2020. évi Kriza János Balladaéneklő Verseny országos I. helyezett lett, a „Nem úgy van most, mint volt régen” énekversenyen ugyanebben az évben pedig arany fokozatot nyert. Jelenleg a nagyváradi Francisc Hubic művészeti iskolában Brúgós Anikó által tanul népdaléneklést.

5. Diákszínjátszó Tehetségműhely – 2021 januárjában indult, a szatmárnémeti Harag György Társulat két színésze, Moldován Blanka és Frumen Gergő, valamint Balogh Csaba magyar nyelv és irodalom szakos tanár szakmai irányításával. A csoport az intézmény nyári színjátszó táborainak (2016, 2017, 2018, 2019, 2020) szakmai tapasztalataira alapozva, illetve részben az ezekben megforduló fiatalok részvételével alakult ki. Több kiváló előadást is színpadra vittek. A 2017. évi tábor záróelőadását („Nagybánya mesék”) 2018-ban Budapesten a Magyarság Házában, 2019-ben pedig Debrecenben, a Debreceni Kulturális Központ Belvárosi Közösségi Házában is bemutatták, az előadás 28 csapat közül második helyezett lett a 2018. évi Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválon (PADIF). A programot a Nemzeti Tehetség Program is támogatja.

6. Teleki Ösztöndíjprogram – A 2002-ben alapított program keretében (amelyet jelenleg számos nagybányai magyar vállalkozó és magánszemély támogat) évente kilenc Nagybányán tanuló, a közösségben is tevékeny, jól tanuló középiskolás diák részesül egyszeri támogatásban (Teleki tanulmányi-közösségi ösztöndíj). Ugyanakkor minden esztendőben értékes könyvajándékkal, külön a számukra szervezett programmal köszöntik az iskolakezdőket, akiket nem csak Nagybányáról, hanem a Bányavidék más településeiről is meghívnak erre az alkalomra.