Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

MATEHETSZ hírlevél, 2013. december

Aktuális hírek: 

Az óvodai tehetségígéretektől a Nobel-díj átadásig

Egy év alatt több mint 18.000 tehetséges fiatal kapcsolódott be eddig a Tehetséghidak Programba, mely 2012 december közepén jelentette meg első felhívásait. Az uniós támogatással működő program keretében jött létre a tehetseg.hu portál is.

A Nemzeti Tehetség Program, működésben

Dr. Szvathné Dr. Szalay Márta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa, pedagógusként pedig matematika és informatika szakos középiskolai tanár. A Nemzeti Tehetség Programról, társadalmi mobilitásról, tehetségsegítő szakemberek támogatásáról kérdeztük. 

Biztos pontok – legjobbak a legjobbak között

Prima Primissima – Legjobb a legjobbak között, ismerősen csenghet a mottó mindenkinek, aki találkozott a rangos díj rádiós vagy televíziós reklámjával. A MATEHETSZ csapatában a szlogen felcsendülésével az ismerősség élménye mellett a büszkeség érzése is megjelenik, hiszen idén december 6-án három tehetségnagykövetünket, Petrás Máriát, dr. Freund Tamást és Snétberger Ferencet, illetve prof. dr. Bagdy Emőke és Lackfi János munkatársunkat is díjazták. Nagy örömmel gratulálunk nekik és az összes díjazottnak az elismeréshez!

Nemzeti kincsünk a tehetség

Öt éves a Nemzeti Tehetség Program.

Felfedezettjeink 2014

Idén negyedszer jelenik meg a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjeink pályázata. 

Magyar középiskolás az idei Nobel-díj kiosztási ceremónián

A Magyar Innovációs Szövetség a 2013. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminarra és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremóniára és bankettre a 17 éves középiskolai diákot, Zsombori Balázst delegálta. Az utazást támogatta a MATEHETSZ.

Fókuszálj a tudományra – a téli szünetben is!

Már lehet tudni, mik lesznek a fődíjak a Tudásfeltöltés 2.0 vetélkedőn. Ezeket megnyerheted, ha bármely szakterülethez kapcsolódó, tudományos jelenség, törvény, összefüggés megjelenését bemutató, legfeljebb 5 perces filmet készítesz, 2014. február 28-ig a tudasfeltoltes.hu oldalra feltöltöd, majd gyűjtöd a szavazatokat.

Itt van dolguk, itt vannak álmaik és meg is valósítják!

Válogatás a TEDxYouth Budapest 2013. konferenciáról.

Befejezte székelyföldi körútját a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács

A két hónap alatt összesen nyolc székelyföldi városban szervezett kerekasztal megbeszéléseken közel százötven személy vett részt, zömében pedagógusok, de civil szervezeti képviselők, vállalkozók és közintézményi vezetők is érdeklődtek a tehetséggondozás iránt.

Rátz Tanár Úr nyomdokain

A hazai természettudományos tehetséggondozás kiválóságait díjazták november 27-én.

Lazításként: teniszcsillagok testközelből

A Tehetséghidak támogatásával vehetett részt a 6. Tennis Classics gálán, Budapesten 14 teniszkedvelő fiatal.

MATEHETSZ felhívások: 

Tehetség Piactér - felhívás, 2. ütem

Felhívás a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 „Tehetséghidak Program” kiemelt projekt keretében tehetséges fiatalok és tanácsadó mentorok kapcsolatának, együttműködésének kialakítására (2. ütem).

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács meghirdeti a „Felfedezettjeink 2014” pályázatot

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács évek óta nagy sikerrel rendezi meg Felfedezettjeink pályázatát. A jelen felhívás keretében 2012, illetve 2013 folyamán felfedezett fiatal tehetségek támogatása a cél.
Programok: 

Az ISZE Peregrinus Klub első találkozója

Külföldön tanuló magyar diák beszámolója.

Tehetségek vonzásában. Pedagógusok és pszichológusok egymás közt a tehetségről

A Magyar Pedagógiai Társaság, a Magyar Pszichológiai Társaság, továbbá a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület előadássorozata.
Interjúk: 

Nem akarod megpróbálni Cambridge-et?

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) egyik idei felhívása peregrinus klubok létrehozását támogatta. Peregrinus, vagyis vándor: a tanulmányaikat külföldön folytató tehetséges hazánkfiai a szervezett találkozókon megoszthatják élményeiket, tapasztalataikat a következő generációkkal. Nászai Máté ennek a programnak a keretében  december 18-án ad elő Szegeden, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban, melynek korábban diákja volt.

Az ifjú informatikus-dámajátékos: Egri Krisztina Tímea

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjeink pályázatával minden évben igyekszik több, valamilyen területen kimagasló teljesítményt nyújtó fiatalt anyagilag támogatni tehetsége kibontakoztatása érdekében. Idén a „Felfedezettek” egyike Egri Krisztina Tímea, a kállósemjéni Kállay Miklós Általános Iskola tanulója lett.