Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

MATEHETSZ Hírlevél - 2023. március-április

Áldott húsvéti ünnepet és pihentető tavaszi szünetet kívánunk minden TehetségBarát kollégának, fiatalnak!

Aktuális hírek: 

XIV. Kárpát-medencei Tehetségnap - 2023. március 25.

„A tehetségek támogatása közös nemzeti ügyünk”

Az idei XIV. Kárpát-medencei Tehetségnapon kilenc kiemelkedően tehetséges fiatal kapott „Felfedezettjeink”-ösztöndíjat. A Nemzeti Tehetség Program civil ernyőszervezete, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) szándéka szerint az évente megrendezett tehetségnap a tehetséges fiatalokra, segítőikre és a nyílt programlehetőségekre irányítja a pedagógusok, szülők figyelmét.

Tehetséges erdélyi fiatalok budapesti látogatása

A Nemzeti Tehetség Program keretein belül a Matehetsz első alkalommal indított el kísérleti céllal egy, a határon átnyúló projektet, amelyet erdélyi partnerekkel közösen valósít meg: a sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítvánnyal valamint a kézdivásárhelyi Praetoria Egyesülettel.

Pályázati felhívás a Pécsi Eszter Tanári Díj elnyerésére középiskolai tanárok részére

Pécsi Eszterről, az első magyar mérnöknőről elnevezett, jelentős pénzjutalommal járó tanári díjat alapított 2022-ben a BME mellett működő Pro Progressio alapítvány.

A díj alapításával az alapítvány elismerésben szeretné részesíteni azokat a kiemelkedő középiskolai tanárokat, akiknek meghatározó szerepük van tanítványaik pályaválasztásában és egyetemi tanulmányokra történő felkészítésében, valamint ösztönözni és bátorítani kívánja a középiskolás lányokat a műszaki és természettudományi pályák választására, példaképül állítva számukra Pécsi Eszter életútját.

HiSchool Alapítvány - Támogassuk együtt a diákokat a pályaválasztásban!

Még 2022-ben egy izgalmas programban dolgoztunk együtt a HiSchool Alapítvánnyal, akik gimnazista diákoknak segítenek kiigazodni a pályaorientáció útvesztőjében.
Amellett, hogy egyetemi helyszíneken megrendezett pályaorientációs fesztivált rendeznek, mellyel a tanárok munkáját is segítik ezen a téren, igényfelmérés mentén céglátogatásokat is szerveznek a diákoknak. Jelenleg keresik azokat a budapesti gimnáziumokat, akik szívesen kapcsolódnának a pályaorientációs programjaik megvalósítása kapcsán. Bemutatkozásuk és felhívásuk itt olvasható.

Interjúk: 

A tehetség felismerése óvodás és iskolás korban

B.Trefil Edina az elmúlt évek során a Matehetsz számos programjának sikeres megvalósításában vett részt. Klinikai és mentálhigiéniai gyermek– és ifjúsági szakpszichológusként óvodás kort érintő kérdésekben, a tehetségígéret kisgyermekek szüleinek is mindig sokat segített szakmai tanácsaival.
Edinát ezúttal az iskolaválasztás kérdésével kerestük meg, mivel az online ügyfélszolgálatunkon ez a leggyakoribb probléma, amivel hozzánk fordulnak a szülők.