Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A zene rendet teremt a csendben

2013. december 21.

Ez a mottó olvasható Mohai Zsófia ifjú oboista honlapján, akinek a Tehetséghidak támogatásával a „The Muse" 8. Nemzetközi Zenei Versenyen igen erős mezőnyben sikerült korcsoportjában első helyezést elérnie.

„Amikor hallhatom, hogyan játszanak más országokban ezen a hangszeren, sokat épülök belőle. Elgondolkodom, mit kellene másképp csinálnom, vagy mi az, amit úgy szeretnék csinálni, mint ők, vagy mi az, amit semmiképpen sem csinálhatok úgy. A versenyre való felkészülés alatt pedig rengeteget tudok fejlődni...”
 
Mohai Zsófia 9 évesen, 2007 őszén kezdett oboán tanulni és ugyanabban a tanévben első díjat kapott a Kaposváron megrendezett dél-dunántúli Regionális Fafúvós Versenyen. Ezután sorra kapta a rangos elismeréseket megyei, regionális, országos és nemzetközi szinten is. A 2009/2010-es tanévben Szombathelyen nívódíjat kapott a Sistrum Zenei Versenyen, és elnyerte a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány vándorösztöndíját is. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács által meghirdetett Felfedezettjeink-pályázaton 2011-ben díjazott volt, 2012-ben az egyik fődíjat nyerte el. Az indoklásban hangsúlyozták az ifjú oboaművész átlagon felüli zenei érzékenységét, szorgalmát, a zene és a művészet iránti maximális odaadását. Idén szeptemberben a „The Muse" 8. Nemzetközi Zenei Versenyen korcsoportjában a legjobb lett. Zsófi eredményeit úgy érte el, hogy még saját hangszere sincs. 
 
Nemrégiben számoltunk be sikereidről annak kapcsán, hogy a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjei közé választott és máris itt az újabb győzelem. A „The Muse" 8. Nemzetközi Zenei Versenyen a görögországi Szantorini szigetén korcsoportodban első helyezést értél el oboajátékoddal. Hogyan képzeljük el a versenyt, hányan indultak hány országból?
Valójában a Felfedezettjeink pályázat óta szereztem egy első helyezést idén márciusban is Szerbiában a Davorin Jenko Nemzetközi Zenei Versenyen. A The Muse versenyen a 18 éven aluliak versenyezhetnek. Körülbelül hatvanan indultunk, voltak közöttünk görögök, lengyelek, oroszok, fehéroroszok, litvánok, románok, kínaiak és finnek. Jött egy kislány Spanyolországból, ő a legfiatalabbak között versenyzett, és egy afrikai lány, aki Londonban tanul, ő angol színekben indult. Magyarországot én képviseltem egyedül. 
 
A Határtalan Lehetőség-program nélkül indulhattál volna a versenyen?
Nem, enélkül nem indulhattam volna a versenyen, ezt a szenzációs lehetőséget ezúton is köszönöm. Sajnos ezeknek a versenyeknek egyike sem pénzdíjas, legtöbbször csak egy oklevél a nyereményem, a kijutás, szállás, nevezési díj, zongorakísérői díj viszont nagyon sokba kerül. Ezeket a költségeket a szüleim önerőből nem tudják előteremteni.
 
Mit jelentett számodra ez a lehetőség?
A zenei versenyen nagyon sok orosz vetélytársam volt, akik köztudottan magas színvonalon zenélnek, és nagyon kíváncsi voltam rájuk. Emellett óriási élmény volt Görögországba eljutni, és az ottani kultúrával egy kicsit közelebbről megismerkedni.
 
Milyen volt a mezőny, nehéz volt megszerezni az első helyezést?
Az én korcsoportban voltak a legtöbben, az oroszoktól és a kínaiaktól tartottam leginkább. A verseny nehézségét az adja, hogy minden hangszeres ugyanazon elbírálás alá esik, például egy hegedűs, vagy zongorista, aki már 5 éves kora óta játszik a hangszerén, ugyanabban a csoportban indult, mint én, aki csak 9 évesen kezdtem el zenélni. Az én korcsoportomban három első helyezett lett, és nagyon erős volt a mezőny.
 
Mennyire inspirál egy ilyen megmérettetés? 
Amikor hallhatom, hogyan játszanak más országokban ezen a hangszeren, sokat épülök belőle. Elgondolkodom, mit kellene másképp csinálnom, vagy mi az, amit úgy szeretnék csinálni, mint ők, vagy mi az, amit semmiképpen sem csinálhatok úgy. A versenyre való felkészülés alatt pedig rengeteget tudok fejlődni.
 
Úgy tudom, zongorakísérőd, Boateng Kármen Stephany zongorakísérői díjat nyert. Vele egy iskolába jártok, mindketten a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanulói vagytok. Osztálytársak vagytok?
Igen, osztálytársak vagyunk, mindketten a 10. A-ba járunk.
 
Együtt szoktatok indulni versenyeken? Gondolom, fontos az összhang a kísérővel.
Ez volt az első, hogy együtt indultunk versenyezni, de éppen a napokban volt az Országos Kamarazene Verseny válogatója az iskolánkban, ott is Stephanyval együtt indultunk, kiegészítve még egy fuvolával és egy fagottal is. Nagyon fontos az összhang a kísérővel, Steph-fel jól megértjük egymást. Itt az iskolában Huszics Ibolya tanárnő a zongorakísérőm, vele is nagyon szeretek együtt játszani.
 
Korábbi beszélgetésünkkor elmondtad, hogy húgod, Mohai Viola is nyomdokaidba lépett, ő is egyre avatottabb mestere az oboának. Szoktál segíteni neki?
Igen, amikor nekiáll a gyakorlásnak, és hallja, hogy én is épp oboázok, áthív, hogy segítsek neki megtanulni a feladott darabokat, mert ő nem tudja, hogyan kell (persze általában nagyon jól megy neki, csak hallani akarja, hogy én hogyan játszanám)… Sokat zenélünk együtt is, nagyon szeretek vele duózni, már nagyon ügyes.
 
Fontosnak érzed, hogy tanítgasd, hogy átadd a tudásod?
Szeretném, hogy ő is sikereket érjen el ezen a hangszeren, és hogy minél jobban megszeresse ezt a pályát és a versenyeket. Igyekszem minden színpaddal kapcsolatos tudásomat és tapasztalatomat átadni neki, hogy neki ezeket már ne nehézkesen kelljen megtanulnia, a saját hibáiból, hogy könnyebb legyen neki.
 
Tudja használni a te tapasztalataidat?
A színpadon mindenképpen jól jön, ha a fellépő tapasztaltabb, és szinte ,,profi” módon viselkedik. Na, ez egy 9 éves kislánynál még nem mondható el, ezért igyekszem úgy támogatni őt, hogy mikor felmegy a színpadra, olyan magabiztos legyen, mintha már évek óta ezt csinálná.
 
Felléptek együtt is?
Nyilvánosan nem (még :) ),de otthon a családi ünnepeken gyakran zenélünk együtt, de akár ok nélkül is elduózgatunk. 
 
Ugyanabba az iskolába jár, ahová egykor te is?
Igen, ugyanoda jár, és a tanárnőnk is ugyanaz, Kothencz Melinda.
 
Korábban az iskola hangszerén játszottál, drága a mesterhangszer. Van már saját oboád?
Még mindig nincs, de éppen az elmúlt hetekben tudtam meg, hogy a Tehetséghidak mellett támogat a Mol tehetségtámogató program, és Pécs város polgármesteri ösztöndíját is megkaptam, így van esélyünk arra, hogy egy használt oboát vehessünk nekem.
 
Hol találkozhat veled legközelebb a közönség? 
A közeljövőben Pécsen fogok játszani, és most ezerrel készülök a félévi oboavizsgámra. Tavasszal az Országos Kamarazene Versenyen is szerepelhetek Szegeden, és körvonalazódik egy franciaországi koncert körút is Párizs, Nizza és Aix-en Provence érintésével. De honlapomon minden információ megtalálható.
 
Mohai Zsófia 2012 júniusában Pécsett a Kodály Központban nagy sikerrel lépett fel a Pannon Filharmonikusok közreműködésével a "Mesterek és Tanítványaik" koncerten. Az előadás itt hallgatható meg: http://www.youtube.com/watch?v=qhUYG-J9wnU
 
 
A The Muse-versenyen Boateng Kármen Stephany, Mohai Zsófia és Kothencz Melinda oboaművész, felkészítő tanár
Kapcsolódó személyek: