Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kézműveskör és nyári alkotótábor Sárközben JG 380 000 015

GlobalID:
JG 380 000 015
Kidolgozó:
Vaszlavek Ildikó
Alkalmazók:
Indulás dátuma:
2014
Kapcsolattartó:
A hagyományok megismerése, megőrzésük fontossága. Általános iskolai program.

A tervezett programpár két részét egy tíz alkalomból álló, (10x2 óra) kézműves szakkör és egy hatnapos (napi bejárással az általános iskolában) tábor képezi.
Szakkör: kosárfonás, tároló és tartóedények készítése (kenyérkosár, fűszertartó) hagyományos technikákkal; hímzés – sárközi jegykendőmintákkal: tűpárna, papír zsebkendő tartó; kerámia – pecsételők, medálok, az agyagedénykészítés ősi technikája - marokedény, felrakott edény, falikép - használati és díszítő tárgyak, gyöngyfűzés – sárközi kaláris és modern – egysoros, többsoros; gyöngyszövés – karkötő sárközi mintákkal.

Tábori napirend:

  • hétfő: kerámia: marokedény készítése, pecsétnyomó, falikép növényi mintával; felrakott edény készítése;
  • kedd: állatfigura vagy edény felrakással, házszámtábla készítése; műhelylátogatás – korongozás;
  • szerda: hímzés - falitartó, piperetáska hímzése sárközi mintával; Babamúzeum, Tájház látogatás, tánctanulás – viselet megismerése;
  • csütörtök: kosárfonás -  kínáló kosár készítése; szövés kipróbálása a szövőműhelyben;
  • péntek: gyöngyfűzés  - gyöngyszövés – karkötő, és lánc készítése, sárközi gyöngykaláris fűzése; látogatás a gyöngyműhelyben – előadás a sárközi gyöngyökről;
  • szombat: gyöngyfűzés folytatása; öltöztetés népviseletbe, vetélkedő - „Járj, nézz, keress, láss, kérdezz!”(séta a faluban, a nevezetességekről információgyűjtés munkáltató feladatlap segítségével)

A délelőtti szakmai programot mindennap rövid bemutató, vetítés, ráhangolódás előzi meg. A szakmai programokat az iskola kézművesszakköri termében valósítjuk meg, ebéd az óvoda ebédlőjében, az udvaron pedig játékra is van lehetőség.  A délutáni programok megvalósításában szakemberek is segítenek: Nagy Zoltánné gyöngyfűző népi iparművész, Farkas Lászlóné a népművészet mestere, Benedek Andrásné szövő, Holczné Szodorai Kinga keramikus.

A program célja a különböző kézműves technikák megismerése, természetes anyagokkal való munkavégzés, a gyermekek kreatív ötleteinek megvalósítása. Megmutatni, hogy mi mindenre használhatjuk kezünket és fantáziánkat, és hogy a saját kezűleg készült, egyszerű tárgyakkal is okozhatunk örömet másoknak vagy önmaguknak. A hagyományok csak akkor élnek tovább, ha át tudjuk örökíteni. Programunkkal ezt szeretnénk megismertetni, megszerettetni, megtanítani.