Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Rabec István

nyelvtudományi kutató
Sólyom László által adományozott ösztöndíj 2012.
nyelvtudomány

Az egyetem után polgári szolgálatos katonaként egy évig magyar nyelvet és irodalmat, valamint történelmet tanított a Gömöralmágyi Alapiskolában. 2004-ben kezdte meg tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Nyelvtudományi doktori iskolájának magyar nyelvészet programjában Kiss Jenő tanár úr vezetésével.   

2005-ben elkezdett dolgozni a Petőfi Irodalmi Múzeum Médiatárában mint irodalmi muzeológus. 2009-ben a Magyar Nyelv Éve kapcsán Kalla Zsuzsával kurátora volt a „Nyelvet öltünk!” című rendhagyó buszkiállításnak, amely 2010-ben megkapta az Oktatási és Kulturális Minisztérium, és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központja nívódíját a „Legjobb múzeumpedagógiai kezdeményezés”kategóriában. 

2007 és 2010 között kutatóként dolgozott a Szegedi Tudományegyetem LINEE (Languages in a Network of European Excellence) nevű Európai Uniós projektjében, ahol a szlovákiai magyar kisebbségi oktatás problémáival, illetve a szlovákiai magyar diákok nyelvekkel és nyelvváltozatokkal szembeni attitűdjeivel kapcsolatban végzett katatást. 

2012 szeptemberétől Sólyom László Tehetség-ösztöndíja jóvoltából vendégkutató a hollandiai Groningeni Egyetemen. Célja, hogy az ösztöndíjprogram keretében 2013 szeptemberéig több nyelvmegtartó programot is meglátogasson.  

Szakmai szemléletét a trénerség, illetve a tréneri módszertan is meghatározza. 2002 és 2009 között nemzetközi irodalmi olvasótáborokat vezetett, majd a „Profi Nonprofitok” című TÁMOP projekt keretében civil szervezeteket fejlesztésével foglalkozott. 2008 és 2012 között több trénerképző programot is elvégzett. 2009-ben négy társával együtt létrehozták Pozsonyban a TANDEM nevű civil szervezetet, amely azóta is iskolák és civil szervezetek fejlesztésével foglalkozik a szlovákiai magyarok körében. A TANDEM-ben végzett munka kapcsán Zachar Erikával „Élet játék” címmel módszertani kézikönyvet szerkesztett osztályfőnökök részére, valamint Molnár Krisztával kutatást folytatott a szlovákiai magyar diákok karriertervezése témában.  

2004-től külső tagja a dunaszerdahelyi Gramma Nyelvi Irodának, ahol a beszélt nyelvi adatbázis munkálataiban vett részt.

Nyelvleépülés és identitásvesztés - interjúnk Rabec Istvánnal, 1.

A piramis legalján nehezebb - interjúnk Rabec Istvánnal, 2.

Adatlap: