Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A tehetségsegítő tanácsokról

A tehetségsegítő tanács olyan helyi vagy térségi kezdeményezésre létrejött szerveződés, amely a lehető legszélesebb szakmai és társadalmi összefogással segíti a tehetségek felkutatását, fejlesztését, a tehetségesek produktumainak hasznosulását és a szükséges erőforrások bővítésének lehetőségeit. Tevékenységével hozzájárul a tehetségbarát társadalom kialakításához.

A megalakult tehetségsegítő tanácsok részletes adatai a Tehetségtérképen és a tehetségsegítő tanácsok listájában találhatók.
 
Alakítsuk ki a lehető legszélesebb összefogást a tehetségesek segítése és a tehetségfejlesztő programok támogatása érdekében! A tehetségsegítő tanácsok megalakítása és működése nagymértékben hozzájárulhat e cél megvalósításához.
 
Milyen eredményekkel járhat a tehetségsegítő tanács működése?
• A tehetségsegítésben dolgozó szakemberek nem maradnak magukra, kiszámíthatóbb és egyre bővülő támogatói körben dolgozhatnak.
• Megnyílnak a lehetőségek a Nemzeti Tehetség Alap újabb pályázati forrásainak elérésére.
• A helyi és térségi erőforrások összefogásával egy-egy térségben áttekinthetőbbé válnak a tehetségsegítés különböző tartalmi és szervezeti keretei, az ellátatlan területeken gyorsabban indulhatnak új programok.
• Könnyebben megszervezhető a tehetségesek megfelelő programokba irányítása, mentorálása.
• Jobban megvalósítható a tehetségesek követése, kisebb az elkallódás veszélye.
• A tehetségesek hamarabb kerülnek kapcsolatba a gazdaság szereplőivel, nagyobb esély kínálkozik a képességük hasznosítására.
• Az adott térségben hozzájárulhat a tehetséges fiatalok közösségeinek megszerveződéséhez.
• Új lehetőségek nyílnak a szakma, a társadalmi és gazdasági szféra szereplőinek együttműködésében, a tehetségbarát társadalom kialakításában.
 
Természetesen a működés során az egyedi sajátosságokból adódóan további lehetőségek is megjelenhetnek!
 
Segítséget adunk a Tehetségsegítő Tanácsok megalakításához:
 
• A módszertani anyagban részletesen bemutatjuk a tanácsok helyét és szerepét a tehetségsegítő programokban betöltött szerepét és a megalakítás tartalmi és formai előkészítéséhez szükséges teendőket.
• Igény szerint szakmai konzultációkon beszéljük meg a tehetségsegítő tanácsok tartalmi és szervezési kérdéseit
 
A tehetségsegítő tanácsok részvétele a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács munkájában:
A Nemzeti Tehetség Program megvalósításában, a tehetségbarát társadalom kialakításában egyre erősödő szerepet vállalnak a szakmai, társadalmi és gazdasági partnerek széles körét tömörítő regionális, országos és a Kárpát- medence egészét átfogó helyi, térségi és tematikus tehetségsegítő tanácsok.
 
Ezért a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács ezúton szeretné felhívni a kritériumoknak megfelelő tehetségsegítő tanácsokat, hogy nyújtsák be felvételi kérelmüket a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácshoz.
 
A felvételi kérelemben megkívánt kritériumokról bővebben a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács honlapján olvashat.