Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Sónyák-Nikovics Andrea

Munkakör: 
Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ - ifjúságsegítő tanácsadó
egyéni és csoportos tanácsadások, pályaorientáció, tanulástámogatás, hátránykompenzálás, nonformális oktatás

Milyen elvárásokkal jelentkeztél a tutori szerepre?
Munkám során sokszor találkozom olyan fiatalokkal, akik lényegesen tehetségesebbek, mint azt önmagukról gondolják. Számomra sosem volt kérdés, hogy esetükben szükséges a személyes odafigyelés, egyéni konzultáció, bátorítás, amely előre viszi őket, segítve tehetségük felszínre törését és kibontakoztatását. Ebben a folyamatban örömmel segítem a fiatalokat, és szeretnék számukra egyéniségükhöz illő támogatást nyújtani. A tutor szerepre is pont emiatt jelentkeztem: megláttam benne a lehetőséget arra, hogy hatékonyan segíteni tudjam a tehetséges fiatalok fejlődését, egyéni igényeikre, szükségleteikre reagálva, tudatosan felépített támogató tevékenység által.

Miért tartod fontosnak az egyéni segítségnyújtást a tehetséges fiatalok számára?
A tehetséges fiatalok számára szükséges a megerősítés, a visszajelzés, a személyre szabott támogatás, hogy képesek legyenek tisztán látni önmagukat és képességeiket. Az egyéni segítségnyújtás eredményeképpen egyedi igényekre szabott támogatást tudunk nyújtani, ami segíti a fejlődést, és azt is, hogy megbirkózzanak a felmerülő akadályokkal. Hiszen a tehetséges fiatalok több fronton is igyekeznek a maximumot nyújtani, megfelelni az elvárásoknak, ami leterheltséget, stresszhelyzeteket okozhat. Az egyéni segítségnyújtás keretében van lehetőség arra is, hogy ezt is feldolgozzuk, átbeszéljük. Az egyéni segítségnyújtás tehát átfogó módon segíti a fiatalt abban, hogy tehetségét kamatoztatni tudó, érett személyiséggé váljon.

További gondolatod, amit fontosnak tartasz a tutorálással kapcsolatosan:
A tutori munka fontos eleme az egymás iránti bizalom, amelyhez a tutor elfogadó, nyitott személyisége elengedhetetlen. Ugyanakkor hiszek abban is, hogy a segítő folyamat nem csak egy irányba hat, hanem a végén maga a tutor is sok pozitív belső élménnyel gazdagodik a tutoráltak által.