Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Sóvágó Ilona Rita

Munkakör: 
life coach
önismeret, saját út megtalálása, tudatos karriertervezés, karrierváltás

Milyen elvárásokkal jelentkeztél a tutori szerepre?
Elvárások helyett az új lehetőségekre nyitottan álltam hozzá a tutori felhíváshoz. Örültem, hogy van egy olyan hely, ahol a fiatalok javára tudom hasznosítani eddigi sokszínű tudásomat, tapasztalatomat és visszafordíthatom mindazt, amit én is kaptam másoktól, mind szemléletben, mind hozzáállásban, mind ismeretátadásban.

Miért tartod fontosnak az egyéni segítségnyújtást a tehetséges fiatalok számára?
Nem hiszek az általános érvényű receptekben. Minden ember egy külön kis univerzum, más hozzáállást és gondolkodásmódot igényel. Ahhoz, hogy hozzá tudjuk férni ehhez az univerzumhoz, azaz, hogy meg tudjuk érteni a saját, egyedi működését, félre kell tennünk minden korábbi elgondolásunkat, általános, másokra akár érvényes és jól működő gyakorlatunkat. Csak egy ilyen nyitott, elfogadó, megértő, maximálisan támogató közegben tud kibontakozni a tehetség és az ember legcsodálatosabb önmaga.

További gondolatod, amit fontosnak tartasz a tutorálással kapcsolatosan:
Azt látom, hogy a tutorok nagyon sokat tehetnek azért, hogy a tehetségígéretek ne kallódjanak el. Számos olyan külső tényezővel szembesülök, ami gátat szab a kiteljesedésnek, legyen szó a kortársak ítélkezéséről, a szülők időbeli vagy anyagi korlátairól, vagy akár a tehetségterület speciális voltáról. A tutorok az ő külső, objektív nézőpontjukból jobban rá tudnak látni az egyes tehetségek és az ő hátterük sajátosságaira, akár korlátaira. Ezáltal új szempontokra, utakra, lehetőségekre tudnak rámutatni, segíthetnek új lendületet adni a sokszor nem egyszerű továbbhaladáshoz.