Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kárpát-medencei Tehetségnap - 2017

2017. március 27.

2017. március 25-én került megrendezésre a tavaszi Kárpát-medencei Tehetségnap a budapesti Szent Margit Gimnáziumban. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) hagyományos éves díjátadó ünnepségén kihirdették a „Felfedezettjeink” című pályázat nyerteseit, átadták a „Magyar Tehetség Nagykövete” címeket, valamint a Tehetségek Szolgálatáért életmű- és éves díjakat.

Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Tehetségnapot Bartók Béla születésnapjára emlékezve „A kilenc csodaszarvas” című mű hangfelvétele nyitotta meg, melyet Herczegh Anitának, a köztársasági elnök feleségének köszöntő levele követett. A Matehetsz létrehozása a magyar tehetséggondozás számára már több mint 10 esztendeje a legjobb gondolatnak bizonyult – írta köszöntő soraiban Herczegh Anita.

Bajor Péter, a Szövetség ügyvezető elnöke, a rendezvény moderátora, ezután Dr. Szvathné Dr. Szalay Mártát, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő tehetségpályázatokért felelős igazgatóját kérte fel köszöntő szavakra, aki Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért, valamint nemzetközi ügyekért felelős államtitkár képviseletében üdvözölte a jelenlévőket. Beszédében kiemelte a Nemzeti Tehetség Program 2017 márciusában meghirdetett pályázatait, továbbá a Nemzet Fiatal Tehetségeinek nyílt ösztöndíj pályázatát. A magyar kormány elkötelezett azon szakemberek támogatásában, akik a fiatal tehetségek életútjait hivatottak segíteni – mondta az igazgató asszony.

A tehetséggondozás főszereplői és fő célcsoportja a fiatalok, az ő előmenetelüket hivatott támogatni a „Felfedezettjeink” ösztöndíjpályázat. A felhívásra minden évben a Matehetsz tehetséghálózatának intézményei (idén közel 1500 tehetségpont és mintegy 70 tehetségsegítő tanács), a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) 51 tagja és a Matehetsz 38 tagszervezete nyújthatnak be ajánlást. A pályázatra 5 és 25 év közötti, kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok jelentkezhetnek az intézmények munkatársainak ajánlásával. Idén hárman vehették át a „Felfedezettjeink 2017” pályázatának fődíját, amely fejenként 200 ezer forint ösztöndíjjal is együtt jár: Wendler Enikő 17 éves győri, Szögi Roland 16 éves zentai és Nikolényi Gergő 20 éves szegedi diákok. További nyolc diák részesült a „Felfedezettjeink” ösztöndíjpályázat különdíjában: Katona Tamás (26 éves, Debrecen), Stenczel Tamás Károly (19 éves, Budapest), Almási Ferenc (21 éves Orosháza), Filipcsuk Péter Gusztáv (19 éves, Budapest), Tóth Péter (17 éves, Mátészalka), Mohai Viola (13 éves, Pécs), Kovács Viktor Sándor (12 éves, Orosháza), Juhász Dorka (18 éves, Pécs). Szentgyörgyváry Albert (18 éves, Siklós) és Batta Gergő (18 éves, Miskolc) pedig a Felfedezettjeink pályázat Prezi különdíjasa lett. A fiataloknak járó okleveleket Benkő Vilmos, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke adta át. Az átadás után rövid beszédében elmondta: közösen, töretlen erővel segítjük és támogatjuk a fiatalokat, akik a nemzet jövőjét jelentik.

Az Aegon Művészeti Díj alapítója az Aegon Magyarország már 2013 óta a Felfedezettjeink felhívás keretében hirdeti meg középiskolások számára „Magamra ismerek” címmel irodalmi pályázatát. A pályázatban az adott év Aegon Művészeti Díjáért versenyben lévő 10 kortárs műve alapján várják az ifjú alkotók ezekre rezonáló esszéit. Idén Ujlaki Anna, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium 11. évfolyamos diákja Dragomán György Oroszlánkórus művére írt esszéjével nyerte el a fődíjat.

Ezt követően az idei év legfiatalabb „Felfedezettje”, az alig 13 éves Kovács Viktor Sándor mutatkozott be a közönségnek. A sokoldalú fiatal tehetség, akit az ajánló intézmény Mezőkovácsháza polihisztoraként említ a pályázatban, háláját fejezte ki pedagógusai számára, akik folyamatosan segítik és támogatják őt.

A „Magyar Tehetség Nagykövete” cím fontos szolgálat és feladat, melynek célja, hogy segítsenek megteremteni és fenntartani a tehetségbarát társadalom és a tehetséggondozás, mint közös, nemzeti ügy üzenetét. Olyan elismert, saját szakterületükön sikeres kiválóságok kapnak felkérést, akik eddigi tevékenységükkel, példás életvitelükkel méltán képviselik a tehetségsegítés fontosságát. Dr. Sulyok Katalin – a Tehetségnagykövet-választó Tanács elnöke mutatta be az idei nagyköveteket. A három évre szóló megbízatást Vásáry Tamás Kossuth-díjas magyar zongoraművész és karmester, Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok vívó, mesteredző, valamint Al Ghaoui Hesna riporter, külpolitikai újságíró vette át.

A Tehetség Nagykövetek bemutatása és felkérése után Wendler Enikő ifjú zenei tehetség fuvola előadását hallgathattuk meg.

A tehetségek kibontakoztatásához elkötelezett szakemberekre van szükség. Ezen szakemberek elismerését fejezi ki a Tehetségek Szolgálatáért díj, amelyet idén is éves, életmű- és közösségi díj kategóriában adtak át. Tehetségek Szolgálatáért életműdíjat kapott: Lenczné Vrbovszki Judit, Dr. Szabó Istvánné és Juhász András. A Tehetségek Szolgálatáért éves díjat kapott Fuszek Csilla és Bokor Ildikó. A Tehetségek Szolgálatáért közösségi díjat idén Sárdi Péter és a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács kapta meg. Az elismerést kifejező díjakat Szendrő Péter professzor, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács alelnöke, a Kitüntetési Bizottság elnöke adta át.

A Tehetségek Szolgálatáért díjak átadását egy újabb fiatal tehetség bemutatkozó előadása követte. Katona Tamás informatikus, egy olyan alkalmazást mutatott be, mely a betegek, betegségek szimulálásával az orvostanhallgatók tanulmányait hivatott segíteni. Tamás az elismeréssel járó ösztöndíjat felajánlotta a Szent Panteleimon Alapítvány számára, amely minden évben egyhetes, ingyenes nyári tábort szervez enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékkal élő emberek számára.

Ezután a csibésztúra online képességfejlesztő játékának ismertetésére került sor. A tehetséggondozás egy hungarikum – kezdte a játék ismertetést dr. Révész Görgy, a Pécsi Tudományegyetem habilitált egyetemi docense. A csibésztúra célja, hogy egy olyan felületet biztosítson a „digitális bennszülötteknek”, ahol érdeklődésük szerint örömmel gyakorolhatnak és játékos formában fejleszthetik kognitív képességeiket. A fejlesztés egy olyan eszközt ad a fiatalok számára, amely nem csak a játék örömét adja meg, hanem azonnali visszajelzéssel is segíti őket a fejlődésben, a kihívás és a szórakozás egyszerre valósul meg. 2017 áprilisában új feladatokkal, egyéni képességprofil kialakításával együtt indul el a Csibésztúra Bajnokság, melyet a tehetséghálózatban is közzéteszünk.

Szántó Judit, a Nemzeti Tehetségpont igazgatója ismertette a 2016 őszi Tehetségpont akkreditációk eredményeit, majd az oklevelek átadására is sor került. Ezúttal 78 intézmény vehette át az „akkreditált”, illetve az „akkreditált kiváló tehetségpont” táblát, amely intézményi szintű elismerése a magas színvonalon végzett tehetségfejlesztő munkának. Bajor Péter kiemelte, hogy az elmúlt hetekben sikeresen regisztrált az 1500. Tehetségpont is. Az okleveleket dr. Balogh László, a Matehetsz elnöke adta át.

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége nemrég ünnepelte fennállásának tízéves jubileumát.  A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács és a Szövetség jelentős eredményeket könyvelhet el a Kárpát-medencei magyar tehetséggondozás elméletének és gyakorlatának kidolgozásában, az Országgyűlés által 2008-ban konszenzussal elfogadott Nemzeti Tehetség Program megvalósításában, az európai tehetséggondozás fejlődésére gyakorolt hatásában. A szombati rendezvényen résztvevők megkapták a Matehetsz elmúlt 10 évét összefoglaló kiadványát is.

A tehetségnap délutánján a Magyar Templeton Program szakmai záró konferenciájára hívták meg a jelen lévő szakembereket, pedagógusokat, érdeklődőket.

A Kárpát-medencei Tehetségnap a Tehetségek Magyarországa EFOP 3.2.1-15-2016-00001 című kiemelt projekt biztosította forrásból, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége szervezésében valósult meg.

Fotók: Mayer András