Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Találjuk fel a Holnapot! Tanulmányi Ösztöndíj 2014.

Jelentkezési határidő: 2014. május 12. 00:00, éjfél
Beadási határidő: 2014. június 30. 00:00, éjfél
A Novofer Alapítvány a Műszaki-szellemi Alkotásért kuratóriuma, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány és a KELLO Könyvtárellátó Kft. pályázata középiskolásoknak.
A pályázat célja: Felelősségtudatos világkép erősítése a középiskolás diákokban, a műszaki-technológiai fejlődés társadalmi hasznosságának tudatosítása, a holnap újszerű lehetőségeinek keresése. 
 
Pályázati feltételek: A pályázaton részt vehetnek az 1993. december 31. után született, határainkon belül vagy kívül élő, magyarul tudó középiskolás tanulók, akik a pályázat meghirdetésekor még nem érettségiztek.
 
A jeligés pályázat részei:
  1. Adatlap: a pályázó nevével, születési adataival, elérhetőségével (lakáscím, telefon, e-mail), iskolájának adataival (iskola neve, címe, igazgató/intézményvezető neve, e-mail címe), valamint a dolgozat azonosítására alkalmas jeligével és a dolgozat címével, a pályázó aláírásával (az adatlap letölthető az oldal tetejéről).
  2. Dolgozat: 8-12 oldal terjedelemben, jeligével és címmel.

 

A dolgozat tartalma:
Képzeld el, hogy a Római Klub felkér téged arra, hogy elemezd, melyek a legígéretesebb tudományos felfedezések, technikai vagy társadalmi innovációk, amelyeknek a közel jövőbeni elterjedése jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberiség fenntartható fejlődési pályára álljon. Válasszál az elmúlt 50 évből 3-5 olyan tudományos felfedezést, technológiai, technikai, vagy társadalmi innovációt, amelyet ma még nem használ széles körben az emberiség, de a te véleményed szerint annak jelentős elterjedése lehetséges, és az elterjedése jelentősen hozzájárulna az emberiség fenntartható jövőjéhez. Minden kiválasztott témakörről írjál 2-3 oldalt, amiben röviden ismerteted a felfedezés vagy innováció lényegét, majd érvelsz amellett, hogy ennek az alkalmazása, illetve az alkalmazás elterjedése miért járna az emberiség jövője szempontjából jelentős előnyökkel. Adjál ötleteket, hogy mivel lehetne elősegíteni az alkalmazás elterjedését. Fejtsd ki azt, hogy a mai napig ez az elterjedés miért nem történt meg, milyen érvek szólnak ellene, és elemezd, hogy az előnyök ténylegesen túlmutatnak a hátrányokon. Próbálj olyan természettudományos felfedezést vagy műszaki- esetleg társadalmi innovációt választani, amely szerinted a nagyon közeli jövőben (5 max. 10 év) tényleg el fog terjedni. A műszaki haladást feltételezheted, azaz amit ma kis példányszámban esetleg drágán tudunk előállítani, azt a közeljövőben nagy példányszámban olcsóbban meg tudjuk csinálni. Vigyázz, semmiképpen ne dőljél be olyan, az interneten keringő csodáknak, amik ellentmondanak a ma ismert természettudománynak. Mindenképpen gondolj arra is, hogy valamilyen megoldásnak, ha az nagyon széles körben elterjed, akkor különösen lehetnek káros mellékhatásai. Próbáld meg ezeket is kikövetkeztetni, és ötleteket leírni ezeknek a kiküszöbölésére.
 
A pályázati adatlap benyújtási helye és módja: Elektronikusan az osztondij [at] novofer.hu e-mail címre és a kinyomtatott, aláírt példányt postai úton, a NOVOFER Alapítvány, 1112 Budapest, Hegyalja út 86. szám alatti címre.
 
Bővebb információk: NOVOFER Alapítvány 1112 Budapest, Hegyalja út 86., e-mail: osztondij [at] novofer.hu,
Tel: +36 1 319-8913
Mobil: +36 30 4848-004,
továbbá látogasson el a Novofer honlapjára, és erre a címre.