Menü megnyitása

Európa tehetségeiről Budapesten

2013. augusztus 26.

2014 májusában a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, a Budapesti Európai Tehetségközpont és az Európai Tehetségtanács (ECHA) a Tehetséghidak program keretében háromnapos nemzetközi konferenciát szervez.

A Nemzetközi Szervező Bizottság elnöke Csermely Péter professzor, az Európai Tehetségtanács (European Council for High Ability – ECHA) elnöke, a tagok között magyarországi, angliai, hollandiai, szlovéniai, dániai, romániai, portugáliai és németországi, nemzetközi hírű tehetségsegítő szakembereket találunk. A konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet a működő hálózatok előnyeire, a hálózatos működésben rejlő szinergiákra, továbbá hogy elősegítse új nemzeti és európai tehetségtámogató tevékenységek megszületését, és az ezek közötti hálózatok kialakulását és megerősödését.

Az európai tehetségügyi együttműködés alapjai 2011-ben, az Európai Unió Magyar Elnöksége idején már körvonalazódtak, amikor a magyar főváros adott otthont az Első Európai Tehetségnapnak és hozzá kapcsolódva a Tehetséggondozás EU Magyar Elnökségi Konferenciának. A szakmai és politikai elvi egyetértés alapjai a tehetségtámogatás fontosságáról ekkor már megszülettek. A konferencia végén elfogadott záró nyilatkozat ajánlást fogalmaz meg az Európai Unió tagállamai iránt: azt kéri, hogy segítsék elő a tehetségsegítő tevékenységek egész kontinensre kiterjedő hálózatának létrejöttét, és ennek érdekében hozzák létre az európai koordinációs feladatokat ellátó tehetségközpontot Budapesten.

A folyamatot megkönnyítheti, hogy a záró nyilatkozat a lehető legtágabban értelmezi a tehetség fogalmát, amikor olyan természeti kincsként tekint rá, amely minden országban fellelhető. A tehetség olyan érték, amelyet azonosítani kell és fel kell fedezni, hogy a tehetséges egyének és a teljes társadalom hasznára válhasson. A tehetséges emberek felkutatása minden nemzet és az egész kontinens elemi érdeke, ezáltal pedig a tehetségek támogatása is közös érdek, közös feladat és a nemzeti kormányok, helyi közösségek, üzleti és civil szervezetek közös felelőssége.

Egy ezek között kirajzolódó, jól működő hálózat meggyorsítja a nemzetközi tapasztalatok és a jó gyakorlatok megosztását, a szakmai tudás áramlását. A konferencia azzal szolgálja egy jól működő hálózat kialakítását, hogy megismerteti egymással a szakma, a politika és a média képviselőinek álláspontját, segít kialakítani az európai tehetségek felismerését, fejlesztését és a kontinens versenyképessége szempontjából optimális kiaknázását elősegítő együttműködést.