Menü megnyitása

India, Lettország, Szlovénia. Mi a közös bennük?

2014. augusztus 18.

A MATEHETSZ új nemzetközi megállapodásairól adunk hírt.

A MATEHETSZ tíz új nemzetközi megállapodás keretében tehetségfejlesztő központokkal és elméleti műhelyekkel lépett közös platformra a tehetséggondozás nemzeteken átívelő ügyének szolgálatában.

A Tehetséghidak Program által facilitált együttműködés egy memorandum formájában rögzíti a közös célokat és jelöli ki a fejlődési irányokat. A csatlakozott szervezetek sokszínűségét jól illusztrálja, hogy egyetem, alapítvány és önálló szervezet is képviselteti magát a nemzetközi hálózatban, sőt; egy indiai tehetségfejlesztő központ is jelezte csatlakozási szándékát.

Jelen pillanatban szomszédos országaink közül Ausztria, Csehország, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia tagjai a hálózatnak. Európán belül pedig további három ország csatlakozott; az Egyesült Királyság, Lettország és Törökország. Európa képzeletbeli határait átlépve további két ország dolgozik a közös célok mentén; Oroszország és India egy-egy intézménye.

A megállapodást jegyző országokkal, pontosabban tehetséggondozó intézményeikkel a MATEHETSZ szoros, folyamatos párbeszéden alapuló kapcsolatot alakít ki. A tervek szerint egy össznemzeti workshop szerveződik, ahol a nemzetközi szervezetekkel közösen fognak kialakulni az együttműködés pontos részletei, és természetesen lehetőség adódik személyes találkozásra, tapasztalatcserére és a jógyakorlatok megosztására is.

A távolabbi tervek között szerepel egy nemzetközi tehetségtalálkozó tábor életre hívása, ahol nyelvhez kevéssé kötött foglalkozásokon, például zeneórán, sakk-szakkörben, táblajátékos foglalkozáson vagy éppen kézműves tevékenységekben vehetnek részt ezúttal nem csupán a szakemberek, de az érintett fiatalok is.