Menü megnyitása

Rátz Tanár Úr Életműdíj - tizennegyedszer

2014. november 27.

2014-ben is a Magyar Tudományos Akadémián adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjakat.

Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért 2001 óta ítéli oda az életműdíjat, amely mára a hazai természettudományos oktatás, és egyben a közoktatás egyik legrangosabb elismerése lett. A személyenként 1,5 millió forintos Rátz Tanár Úr Életműdíjat évente két-két matematika, fizika, kémia és 2005 óta két biológia szakos tanárnak ítélik oda, aki kimagasló szerepet tölt be tárgya népszerűsítésében és a fiatal tehetségek gondozásában.

"A tudásalapú társadalomban a legfontosabb infrastruktúra az oktatás, ezért ne csak a világhírű tudósaink, hanem tanáraik nevét is ismerjük..." - így szól a Rátz Tanár Úr Életműdíj mottója. Mikor világhírű, magyar származású tudósainkkal büszkélkedünk, kevés szó esik tanáraikról. Rátz tanár úr a legendás Fasori Gimnázium tanára volt és többek között Neumann Jánost és Wigner Jenőt is tanította. Az alapítvány az ő nevét választotta, hogy adózzon nagy múltú és kiváló oktatási kultúránk előtt és méltányolja azon pedagógusainkat, akik ma is áldozatos szakmai munkájukkal és kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit.

Mindhárom alapító sikerének alapja az eredményes kutatás-fejlesztés, ennek alapja pedig magas szintű természettudományos oktatás. A mai tudásalapú társadalomban rendkívül nagy szükség van a közoktatás, ezen belül a természettudományos oktatás támogatására és az ott elért sikerek elismerésére ? vallják az alapítók.

A három vállalat továbbra is kiemelt figyelmet kíván fordítani nemcsak a természettudományos oktatás támogatására, hanem arra is, hogy a kinevelt tehetségeknek olyan munkalehetőséget kínáljanak, amiért érdemes hazájukban maradva keresni a szakmai boldogulást.

A 2014-ben díjazott tanárok:

Békefi Zsuzsa Matematika

 

Forrás: ratztanarurdij.hu