Menü megnyitása

Tehetséghálózatos műhelybeszélgetés Miskolcon

2019. június 26.

Elköteleződés, lehetőség, kreativitás - ezekkel a szavakkal jellemezték a tehetséggondozást Miskolcon

2019. május 8-án második alkalommal rendezték meg Miskolcon a tehetséghálózati műhelyt, melynek két moderátora Dr. Polonkai Mária, a Matehetsz szakmai vezetője, valamint Sarka Ferenc szakértő volt.
Moderátoraink bemutatkozását a résztvevő tehetségpont képviselőké követte. A rövid bemutatkozást még egy rövid feladattal is kiegészítették: a résztvevők szóban jellemezzék, mit várnak a műhelybeszélgetéstől. A szavak összeírásával jól körvonalazódott a hazai tehetséggondozás helyzete. A jellemző címszavak: tenni a tehetségekért, gazdagítás, élmény, értük, játszva tanulni, azonosítás, szülök, hátránykompenzálás, teljes ember, kitartás, hivatás, tedd, komplex, sokszínűség, siker, esélyegyenlőség, identitás, hit, együtt, jót jól, alulteljesítés, motiváció, elköteleződés, lehetőség, kreativitás...
Az ismerkedést, téma-előkészítést Dr. Polonkai Mária a tehetséghálózat előnyeit és hátárnyait ismertető előadása zárta le.
Ez előzetes bemutatkozás hozzájárult az oldott hangulathoz és a résztvevők csoporttá alakuláshoz. Csoportjaik a tehetségterületek mentén alakultak ki, s a munka során a „befejezetlen mondatokat” dolgozták fel a csoportok tehetségpontjaik jelenlegi helyzetének feltérképezéséhez. A pedagógusok lelkesen osztották meg egymással az információkat, együttműködtek, s  igen kreatív megoldások születtek.
A feladat feldolgozásaként az alábbi összegzés állt össze:
1. Kíváncsiság, hozzáállás, motiváció
2. Nincs jelentősége ki honnan jött, motiváció, sikerélmény
3. Tehetségpont – hálózatosodás –pályázatok- időhiány
4. Közös munka, eredményesség, hogyományok
5. Motiváció!!! (tanár, diák, szülő)
6. A Pedagógiai program kiemelt
7. Motiválatlanság  (tanár, diák, szülő)
8. Erőforrás/motor, pályázatok, egyéb lehetőségek, motivált vezető
9. KAPCSOLAT - EGYÜTTMŰKÖDÉS

A csoportmunkát a vendég előadók „Jó gyakorlat” bemutatói követték:
Plaszkóné Ferkovics Karolina - Felső-Magyarországi Református Intézmények Tehetségsegítő Tanácsa – Konkrét együttműködési formák, az együttműködés kiépítésének folyamata, mit jelent a Tehetségalap?
Béres Zsuzsanna - EKE Gyakorlóiskola és Pedagógiai Intézet – Természettudományos tehetséggondozás az egri gyakorlóban című jó gyakorlat
Szalkai Mária - Heves Megyei Tehetségsegítő Tanács – Együttműködéssel a Heves megyei tehetségsegítéséért című jó gyakorlat

A műhelymunkát a virtuális ajándékkosár elkészítése zárta.
A pedagógusok lelkesek és elhivatottak voltak a téma iránt, sok új ötlettel, az együttműködés reményével térhettek haza.